Rover NASA 'sletio' na Island, priprema za misiju na Mars

Radiosarajevo.ba
Rover NASA 'sletio' na Island, priprema za misiju na Mars

Kako bi se pripremila za iduću misiju na Marsu 2020. godine, NASA je "sletjela" na Island gdje namjerava da se uvjeri da je njen novi svemirski rover spreman za predstojeći posao.

Sa svojim crnim pijeskom, dinama na vjetrometini i stjenovitim vrhovima, polje lave Lambahraun u podnožju drugog najvećeg islandskog glečera Langjokulla izabrano je kao zamjenski "poligon" za površinu "Crvene planete".

Petnaest naučnika i inženjera NASA tamo će tri nedjelje usavršavati prototip robota koji bi trebalo da nastavi rad rovera "Curiosity" koji istražuje Mars od 2012. godine.

Stručnjaci kažu da Island, vulkansko ostrvo usred sjevernog Atlantika, na mnogo načina podsjeća na četvrtu planetu od Sunca.

"Island je vrlo dobra analogija za istraživanje Marsa i učenje kako upravljati roverom", rekao je Adam Deslauriers iz kanadske kompanije koju NASA plaća da ispita prototip novog rovera.

Prototip je maleno električno vozilo na četiri točka, s dva motora i 12 malih automobilskih akumulatora.

"Taj rover je u osnovi neuništiv", kaže Deslauriers. "Naši roveri na Mjesecu i Marsu zapravo bi imali više problema na Islandu jer su, na primjer, potpuno nespremni za kišu", dodao je.

Opremljen senzorima, račurom i kamerama, rover je težak oko 570 kilograma i kreće se brzinom od 20 centimetara u sekundi.

Vozilo mora biti tako sporo kako bi moglo pravilno da prikuplja podatke i pošalje ih na Zemlju, objašnjavaju stručnjaci.

Rover koji se ispituje na Islandu samo je prototip onoga koji će iduće godine biti poslat na Mars. A taj koji još nije imenovan, moći će i da prikuplja uzorke i pohrani ih u svoje fiokice, kako bi ih buduće misije mogle dopremiti na Zemlju.

Prije nego što je postao negostoljubiva ledena pustinja s prosječnom temperaturom od minus -63 stepena Celzijusa, Mars je, vjeruju naučnici, dijelio mnoge karakteristike sa subarktičkim Islandom.

"Mineralogija na Islandu vrlo je slična onoj kakvu bi pronašli na Marsu", rekao je Ryan Ewing, profesor geologije na teksaškom univerzitetu A&M.

"Uz to, ovdje je hladno i nemamo mnogo vegetacije, ali imamo okolinu koja je slična, poput pješčanih dina, rijeka i lednika kakve je Mars imao u prošlosti", kaže Ewing.

Island je ranije korišten kao poligon za obuku astronauta NASA. Tokom misija Apollo, 32 astronauta su bila na geološkoj obuci na islandskim poljima lave.

Takvo okruženje NASA omogućuje da ispita opremu i procedure na način kako ih ljudi izvode, u ekstremnim uslovima, ali čvrsto na Zemlji.

Iduća misija na Mars trebalo bi da bude lansirana između 17. jula i 5. augusta iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije