Roboti su sve traženiji radnici: Budućnost je već stigla

Radiosarajevo.ba
Roboti su sve traženiji radnici: Budućnost je već stigla
Foto: IMDb / Arnold Schwarzenegger kao Terminator

Roboti koji rade umjesto ljudi bili su tema mnogih naučno-fantastičnih filmova, a rasprave o automatizaciji sve su žešće kako filmovi postaju stvarnost. 

I dok mnogi automatizaciju smatraju neprijateljem koji ljudima oduzima radna mjesta, kompanije intenzivno usvajaju nove tehnologije.

"Mnogi to smatraju prijetnjom, ali kompanije u robotizaciji vide sjajnu priliku za stvaranje novih, visokokvalitetnih radnih mjesta koja zahtijevaju ljudsku inteligenciju i kreativnost", kaže Fanie Botha, direktor FIRtecha, kompanije koja drugima pomaže u provođenju poslovnih strategija četvrte industrijske revolucije.

Nije riječ o uklanjanju ljudi, već o njihovoj upotrebi za vitalne procese i zadatke koji zahtijevaju inteligenciju, maštu, kontekstualizaciju i kreativnost.

Ovi novi poslovi donijet će i nove mogućnosti učenja i omogućiti zaposlenicima da svoju kreativnost razvijaju drugdje', objašnjava Botha.

Robotizacijom "dosadnih", ponavljajućih poslova ljudima se otvara mogućnost da više vremena posvete onome u čemu su dobri, i još uvijek nezamjenjivi.

Umjesto da se odupiru automatizaciji, tvrtke trebaju procijeniti koje poslove bolje obavljaju roboti, a koje ljudi.

To bi ih pripremilo za ono što se čini neizbježnim i stvorilo bi bolju ravnotežu u odnosu čovjeka i stroja, piše Popular Mechanics.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije