Robot pobjedio izraelsku prvakinju u debati na temu istraživanja svemira

Radiosarajevo.ba
Robot pobjedio izraelsku prvakinju u debati na temu istraživanja svemira

U ponedjeljak je u San Franciscu održan pravi retorički meč između izraelske prvakinje u debati i novog IBM-ovog robota, piše New York Times. Ta konverzacija je, također, dovela do pitanja: Da li mašina može pričati previše?

Noe Ovadie, izraelska prvakinja u debati takmičila se sa IBM Debaterom, novim izumom iz Silicijske doline. Debata je održana na temu državnog investiranja u projekte istraživanja svemira, te su sudionici prema standardnim pravilima debate branili stajališta za i protiv.

Veće finansiranje istraživanja svemira potaknut će naše najmlađe da nastave s obrazovanjem te će ih inspirirati da se fokusiraju upravo na deficitarno STEM područje, od čega će, na kraju, profitirati cijelo društvo, rekao je Debater u svojoj početnoj izjavi.
IBM-ov robot isprogramiran je da raspolaže s informacijama o preko 100 raspoloživih tema za razgovor te da iste informacije sumira i oblikuje po prethodno zadanim algoritmima.

Velike kompanije poput Googlea, Amazona i Applea su već godinama ulagale velike napore u razvijanje i usavršavanje robota i inteligentnih aplikacija koji bi korisnicima svakodnevno olakšavali izvršiti jednostavne obaveze. Siri i Alexa samo su neke od najpoznatijih primjera tih pokušaja.

Uspjeh IBM-a u smišljanju jednog sistema koji može sudjelovati u smislenoj raspravi s čovjekom i prvakom u retorici pokazuje kako napori stručnjaka Silicijske doline idu puno dalje od toga da korisnicima pomognu s “rutinskim svakodnevnim zadacima”.

Noam Slonim, IBM-ov naučnik koji je učestvovao u izradi projekta, rekao je da bi robot mogao voditi razuman razgovor na tih 100 tema u 40 posto slučajeva. Priznao je, naime, da je IBM prije predstavljanja robota sam izabrao temu i provjerio na koji će način sistem iznijeti programirane stavove i polazne tačke na zadanu temu.

Uprkos tome što možda ovaj projekt ne prikazuje stvarne domete u sferi samog razvoja umjetne inteligencije, prikazuje nevjerojatan napredak naučne zajednice.

IBM nije jedina kompanija koja je predstavila oblik umjetne inteligencije. Prošli mjesec Google je predstavio sistem po imenu Google Duplex koji može u ime svog “vlasnika” obavljati telefonske razgovore, ugovarati večere ili termine kod frizera.

Do sada su i Duplex i Debater predstavljeni u strogo kontroliranim uvjetima, pa je upitno bi li mogli riješiti Turingov test.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije