Rimac Concept_One: Najzad u proizvodnji?

Radiosarajevo.ba
Rimac Concept_One: Najzad u proizvodnji?

Dugoočekivani supersportski električni automobil Rimac Concept_One izgleda da je najzad spreman za serijsku proizvodnju, ako se tako može nazvati limitirana produkcija svega osam automobila. U malom pogonu firme Rimac Automobili u Svetoj nedelji pored Zagreba dotjeruje se prvi proizvodni primjerak koji će zablistati na predstojećem ženevskom sajmu automobila.

Iza cijelog projekta stoji Mate Rimac koji već pet godina razvija supersportski električni automobil. 

Šasija je izražena od karbonskih valakana, a dizajn potpisuje Adriano Mudri. Ono po čemu se Concept_One izdvaja od drugih drumskih raketa je električni pogon. Na sredini obje osovine smještena su ukupno četiri snažna električna motora (po jedan za svaki točak) ukupne snage 800 kW (1088 KS) i maksimalnog obrtnog momenta 1600 Nm. 

Mate Rimac i njegova ekipa razvili su system All Wheel Torque Vectoring (R-AWTV) koji precizno izračunava optimalni obrtni moment za svaki točak. Performanse su nevjerovatne: Ubrzanje iz mjesta do 100 km/h u 2,6 sekundi, do 200 km/h u 6,2 sekunde, do 300 km/h u 14,2 sekunde. 

Možda najimpresivnije zvuče podaci o energiji potrebnoj za pokretanje ovakvog "monstruma" - paket baterija, sačinjen od 8450 ćelija, isporučuje cijeli megawatt energije, što omogućava solidnu voznu autonomiju. 

Kada je riječ o cijeni, prilikom ranijih predstavljanja prototipa baratalo se sa svotom od million dolara po automobilu, ali vjerovatno će ova cifra biti viša… Kako zbog ekskluzivnosti, tako i performansi, ručne proizvodnje…  

Više slika pogledajte u našoj galeriji

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije