Rijetki računar iz 1983. godine mogao bi dosegnuti cijenu od 40.000 dolara

Radiosarajevo.ba
Rijetki računar iz 1983. godine mogao bi dosegnuti cijenu od 40.000 dolara
Jedan od najraritetnijih Apple računara, prvi PC koji je imao miša, trebao bi da dosegne cijenu od 40.000 dolara na aukciji.

Riječ je o računaru Lisa 1 iz 1983. godine. Taj računar je, također, prvi koristio ikonice umjesto teksta

Imao je opcije slične onima na današnjim računarima, poput "kante za otpatke", padajućeg menija i preklapajućih prozora, piše Daily Mail.

Aukcija će se održati 11. novembra u Kelnu (Nemačka). 

Apple Lisa 1 mašina bila je revolucionarna, jer je prva omogućila korisnicima da koriste miša. Iako je imala glomazan hard disk s 5MB memorije (dovoljno da sačuva jednu pjesmu), bila je umjetničko djelo svog vremena. 

Stvorena je na osnovu zamisli Stevea Jobsa koji je na ideju došao nakon što je vidio miš i ikonice kod prototipa Xerox računara. 

Xerox nikad nije proizveo svoj prototip, dok je Apple prodao 100.000 Lisa 1 računara. 

Iz Applea su tada tvrdili da ime računara potiče od akronima za "Local Integrated System Architecture", ali je Jobs kasnije objasnio da je dobio ime po njegovoj prvoj kćerci Lisi rođenoj 1978. 

Godinu dana kasnije, Lisa 1 zamijenjena je Lisa 2 verzijom i vlasnici prve mogli su besplatno da zamijene stare uređaje novim

Opozvani računari su uništeni, pa se procjenjuje da danas postoji između 30 i 100 primjeraka Lisa 1 na svijetu. 

Ona koja je trenutno u prodaji pripada profesoru njemačkog univerziteta, koji ju je dobio kao poklon za odlazak u penziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije