Razlog nevjerovatan: Maloljetnik provalio u Apple i ukrao povjerljive podatke

Radiosarajevo.ba
Razlog nevjerovatan: Maloljetnik provalio u Apple i ukrao povjerljive podatke
Pixabay / Ilustracija
Policija u Australiji uhapsila je prošle godine jednog 16-godišnjaka zbog hakiranja Appleovih servera i skidanja čak 90GB podataka te pristupa podacima i računima korisnika ove kompanije.

Njegovi podaci nisu poznati (ipak je riječ o maloljetniku), ali se zna da je čak godinu dana imao pristup Appleovim serverima (metoda koju je koristio nije poznata, no navodno je koristio autorizirane ključeve za pristup podacima). Kad su iz Applea napokon shvatili da imaju uljeza na serverima kontaktirali su FBI i pokrenuta je istraga.

Istraga ih je odvela do Australije – povezali su se s australskom federalnom policijom, a usprkos tome što je mladić koristi VPN i druge metode kako bi sakrio tragove, pronađen je zahvaljujući serijskim brojevima MacBookova koje je koristio pri napadima. 

Nakon što je policija dobila nalog za pretres stana, pronašli su dva računara s istim serijskim brojevima koji su korišteni u napadima, a na njima nije bilo potrebno previše pretraživati kako bi pronašli sadržaj ukraden s Appleovih servera.

Naime, smjestio ih je u datoteku nazvanu – "hacky hack hack".

Iako ima samo 16 godina, mediji napominju kako je riječ o mladiću koji je jako dobro poznat u hakerskim krugovima te je priznao krivnju za sve što je napravio, a sljedeći mjesec trebali bi saznato kako će biti kažnjen.

Posebno je zanimljiv razlog zbog kojeg se mladić odlučio na ovaj "poduhvat" – prema njegovom odvjetniku, on je jako veliki zaljubljenik u Apple te se nadao da će jednom raditi u Cookovoj kompaniji.

Slučajevi u kojima su (zloglasni) hakeri nakon odsluženja kazne završili u velikim i poznatim kompanijama i sada rade na legalnim poslovima te se zaduženi za informatiču sigurnost nisu rijetki, no teško je da će Apple pružiti priliku ovom mladiću jer bi time svim hakerima poslali poruku – probijte našu sigurnost, a mi ćemo vas zaposliti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije