"Raj za pedofile": Roditelji upozoreni na aplikaciju koju mnoga djeca koriste!

Radiosarajevo.ba
"Raj za pedofile": Roditelji upozoreni na aplikaciju koju mnoga djeca koriste!
PrtScr / Upozorenje roditeljima

AplikacijU koju koriste brojna djeca, najčešće tinejdžeri (PlayStore kaže da ju je skinulo više od 100 miliona korisnika) eksperti nazivaju "rajem za pedofile", te dodaju da na ovoj aplikaciji i devetogodišnja djeca dobijaju seksualne poruke od predatora.

Stručnjaci za zaštitu djece u Australiji izdali su i formalno saopćenje za aplikaciju "Likee" - online platformu iz Singapura koja dozvoljava korisnicima da kreiraju i edituju svoja videa i postaju ih za "globalnu publiku".

Aplikacija automatski objavljuje lokaciju korisnika sa svakim postom, a opcija pretrage dozvoljava korisnicima da filtriraju čak i spol korisnika. 

Korisnici ne mogu postaviti profile na "private", pa svi mogu postati bilo kakve komentare ispod snimaka - ima slučajeva gdje se od malenih djevojčica traže da skinu majice, a jednoj devetogodišnjakinji su napisali da je "seksi".

Upozorenje roditeljima - undefined

PrtScr: Upozorenje roditeljima

Aplikacija navodi da je trebaju koristiti osobe starije od 17 godina, ali kad se prijavljujete ne postoji nikakav sistem verifikacije. 

Jedna desetogodišnjakinja iz Velike Britanije nagovorena je da šalje seksi fotografije starijem muškarcu koji se predstavljao kao mladi tinejdžer, koji je zaprijetio da će je naći i odvesti je od majke ako mu odmah ne pošalje fotografije. 

Dječiji psiholog Michael Carr-Gregg izjavio je kako je aplikacija izrazito zabrinjavajuća: "Ovo je raj za pedofile. Predatori nisu glupi, oni tačno znaju šta djeca vole, šta je popularno i kako da ih nađu."

Također, komentari američkih roditelja otkrivaju da djeca svih godina imaju probleme sa aplikacijom, a jedan je aplikaciju nazvao "igralištem za pedofile". 

"Upravo sam provela pet sati u policijskoj stanici nakon što sam otkrila da je moju djevojčicu uznemiravao neki odvratni perverznjak i izmanipulirao je da mu šalje svoje gole fotografije. Ona ima deset godina", napisala je jedna majka.

"Vaša djeca su njihova lovina. To su odrasli muškarci koji se pretvaraju da su djeca. Muškarac je poslao fotografiju svog penisa mom desetogodišnjaku", napisala je druga i dodala:

"Ovo je opasno. Odrasli ljudi napadaju našu djecu. Zgrožena sam! Ne mogu izbrisati račun svoje kćerke! Nadam se da će neko uništiti ovu aplikaciju, jer su na njoj zlostavljači djece i otmičari."

Tvorci aplikacije Likee nisu se oglasili o upozorenju.

Upozorenje roditeljima - undefined

PrtScr: Upozorenje roditeljima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije