Putnici užasnuti: U sjedištima aviona dvije kompanije otkrivene skrivene kamere

J. M.
Putnici užasnuti: U sjedištima aviona dvije kompanije otkrivene skrivene kamere
U vremenu kada zaštita podataka i privatnost igraju sve važniju ulogu, otkriveno je da su neke avio kompanije fokusiraju kamere na svoje putnike!

Putnici u avionima Singapore Airlinesa i American Airlinesa otkrili su objektive instalirane na sjedalima aviona. Zbog kamera nisu krili bijes na društvenim mrežama i zatražili su od aviokompanija da objasne o čemu se radi.

Singapore Airlines je objavio da kamere pripadaju originalnoj opremi hardvera multimedijalnog sistema koju su dobili od proizvođača, prenosi portal Aerotelegraph.

Dodaju da kamere nemaju funkciju fotoaparata. Sistemi za zabavu koji potiču iz kompanija Panasonic i Thales ugrađeni su u premium sjedala u Airbusu A350 i A380, kao i u Boeing 777-300ER i 787-10.

Iz American Airlinesa garantiraju da su kamere deaktivirane i da neće biti korištene u budućnosti, prenosi portal " Business Insider ".

Ali koja je svrha  kamera instalirane u sistemima za zabavu? Thales razvija infracrvenu tehnologiju koja omogućava da se sistem za zabavu kontrolira pokretima ruku i očiju, piše Aerotelegraf.

U međuvremenu, Panasonic razvija rješenja s kompanijom koja koristi biometrijsko prepoznavanje za plaćanje bescarinskih proizvoda, hrane i pića tokom leta.

Ipak, neki putnici ostaju skeptični i pitaju se da li će morati da u budućnosti putuju s trakom kojom bi "izolirali" sočivo kamere u svrhu zaštite svoje privatnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije