Prvi put u historiji: NASA snimila kako nešto izlazi iz crne rupe

Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji: NASA snimila kako nešto izlazi iz crne rupe
Foto: NASA / Ilustracija

Ne postoji puno misterioznijih stvari od crne rupe (osim možda Keitha Richardsa, no to je nerješiva priča za neku potpuno drugu temu).

Intrigantne su do bola i svakako vrijedne istraživanja. Šta su one zapravo? Šta se dešava sa stvarima koje usisaju?   I koliko treba prije nego što jedna poraste toliko velika i proguta i Zemlju i nas sve zajedno s njom.

Sve do sada, jedina stvar za koju su naučnici mislili da znaju sa sigurnošću jeste da je njeno gravitacijsko "povlačenje" tako jako da čak ni svjetlo ne može pobjeći. No, pazite sad - NASA je prvi put u historiji snimila nešto kako IZLAZI iz crne rupe!

Novi podaci iz NASA-ine misije Swift i Nuklearnog Spektroskopskog Teleskopa (NuSTAR) uočili su gigantsku erupciju svjetlosti koja izlazi iz centra supermasivne crne rupe u sazviježđu Pegaza, koji je udaljen od nas 324 miliona svjetlosnih godina.

Novi nalazi sugeriraju to da kada se korone, koje su izvori čestica sa ogromnim energetskim nabojima, stvaraju oko crne rupe, mogu se odjednom "ispucati" iz rupe, što rezultira snopom svjetlosti rendgenskih zraka.

Dan Wilkins, sa Saint Mary’s Univerziteta u Halifaxu, Kanadi, kazao je: "Ovo će nam pomoći da shvatimo kako supermasivne crne rupe 'napajaju' neke od najsvjetlijih objekata u svemiru."

Crne rupe, naime, ne emituju svjetlost, ali ih naučnici često vide kako su okružene prstenom svjetlosti, što se događa jer rupe privlače čestice oko sebe i nadograđuju ih. Također, korone su već dugo poznate, ali informacije o njima nisu. Ovo novo otkriće pomoći će da saznamo više i o crnim rupama, ali i koronama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije