Prvi put u historiji čovječanstva: Postavljen seizmograf na površini Marsa

Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji čovječanstva: Postavljen seizmograf na površini Marsa
Foto: NASA / 19. decembra uspješno je postavio seizmograf na površini Marsa
Sonda InSight je 26. novembra ove godine uspješno sletjela na Mars. Ubrzo nam je poslala niz prekrasnih fotografija s Crvene planete.

Na snimkama su se mogli vidjeti panorama Marsa, detalji s tla, rašireni solarni paneli landera InSight pomoću kojih puni baterije, aparatura sonde te prikaz aktivnosti robotske ruke.

No, sada je lander InSight učinio još nešto upečatljivije. 19 decembra uspješno je postavio seizmograf na površinu Marsa; što je prvi put u historiji čovječanstva da je seizmograf postavljen na neku drugu planetu Sunčevog sistema osim našeg, piše NASA. 

Podsjetimo, osim što će mjeriti seizmičku aktivnost, odnosno osluškivati vibracije na Crvenoj planeti, lander InSight proučavat će pomoću radiovalova kako tačno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje osi.

Također, lander će pokušati doznati kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa, je li na Marsu dovoljno toplo da ispod površine ima tekuće vode i je li jezgra Marsa tekuća ili kruta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije