Prvi put u historiji računar pobijedio ljudsku rasu

Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji računar pobijedio ljudsku rasu
Foto: Pixabay / Vjestacka inteligencija
Vještačka inteligencija (AI) pobijedila je ljude na testu čitanja organiziranom na Univerzitetu Stanford.

Program vještačke inteligencije koji je razvio kineski gigant za elektronsku trgovinu "Alibaba" ostvario je prvu pobjedu mašine nad čovjekom u ovoj oblasti.

Test su dizajnirali stručnjaci za vještačku inteligenciju na Stanfordu kako bi izmjerili kompjutersku sposobnost za čitanje.

Alibabin kompjuterski program je prvi koji je pobijedio ljudsku rasu, prenosi Srna.

Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u "Alibabinom" Odjeljenju za istraživanje vještačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu "velikom čašću".

Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera.

"Ova tehnologija može da bude postepeno primijenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom djelatnošću", procijenjuje Luo.

Alibaba je već upotrijebio takvu tehnologiju tokom praznika, koristeći kompjutere za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi.

Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stanforda koji su razvili test čitanja, objavio je na Twitteru da Alibabino djelo predstavlja odličan početak 2018. za vještačku inteligenciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije