Prošlo je 50 godina od slijetanja čovjeka na Mjesec: Zašto se nismo vratili

Radiosarajevo.ba
Prošlo je 50 godina od slijetanja čovjeka na Mjesec: Zašto se nismo vratili
NASA / Astronaut John W. Young tokom Apollo 16 misije na Mjesecu

Ovog petka obilježeno je 50 godina od trenutka kad je čovjek prvi put koračao na Mjesecu, što je bio vrh ljudskog tehnološkog dostignuća.

No, bez obzira što je 12 ljudi koračalo na našem satelitu, radilo eksperimente, ostavljalo zastave, pokupilo kamenje i malo igralo golfa, niko tamo nije otišao još od decembra 1972. godine.

U periodu od tada do danas stvorilo se mnogo razloga zbog kojih bi trebalo otići nazad. Baza na Mjesecu bila bi savršena stanica za gorivo za letjelice koje bi dalje istraživale svemir, putovale na Mars - o turističkom potencijalu da ne govorimo. Pritom, do Mjeseca bi nam trebala neka tri dana.

Slavni astronaut Chris Hadfield, prvi Kanađanin koji je hodao u svemiru i čovjek koji je svirao gitaru na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kazao je kako bi stalna stanica na Mjesecu bila sljedeći logičan korak. 

Ipak, prepreka ovakvim avanturama jesu - novac i politika.

Walter Cunningham, astronaut iz misije Apollo 7 (program Apollo poslao je ljude na Mjesec), kazao je da se budžet za NASA-u svake godine sve više smanjuje i da situacija ne izgleda baš sjajno, bez obzira na (nerealne) najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da želi vratiti Amerikance na Mjesec, te ih poslati na Mars.

Cunningham tvrdi da je ljudska posada u svemiru najskuplja avantura van naše planete i najteža za koju se može dobiti politička podrška.

"Ukoliko ova zemlja, koju predstavlja Kongres, ne odluči dati više novca, ove najave su samo prazna priča", kazao je ovaj astronaut.

Pa se tako sve nade sada polažu u privatni sektor i milijardere kao što su Elon Musk, koji ima kompaniju Space X, ili najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos koji ima prilično tajnovitu kompaniju Blue Origin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije