Propao veliki proizvođač mobitela na Androidu, otpuštaju četvrtinu radnika

Radiosarajevo.ba
Propao veliki proizvođač mobitela na Androidu, otpuštaju četvrtinu radnika
Propao je donedavno jedan od najvećih proizvođača mobitela s Android operativnim sistemom.

Riječ je o HTC-u, tajvanskoj kompaniji koja zbog velikih problema u koje je upala, sada najavljuje kako će otpustiti 25 posto radne snage, ili oko 1.500 radnika, kako bi poboljšali profit koji neprestano pada, piše Business Insider.

Tajvanski proizvođač mobitela nekad je bio u deset najvećih, no u posljednih nekoliko godina jednostavno je izgubio bitku s konkurentima – Samsungom, LG-jem i, što je još značajnije, s kineskim rivalima koji preuzimaju sve veće tržište.

"Moramo optimizirati proizvodnju na Tajvanu pa smo prisiljeni napraviti ovakav potez. Tako ćemo bolje raspodijeliti resurse i omogućiti upravi da se usredotoči na daljnje korake ", rekli su iz HTC-a.

Otpuštanja bi HTC trebao provesti do kraja septembra, a ovo je nastavak velikih promjena u tajvanskoj kompaniji. Priče o otpuštanjima počele su krajem prošle godine, kada je oko 2.000 inženjera HTC-a prebačeno u Google-ovu kompaniju Alphabet, a tajvanska firma je na tome zaradila 1,1 milijardi dolara. No, ostali su bez vrijednih dijelova i dizajna koje sada Google prodaje s oznakom Powered by HTC.

Otpuštanja su zapravo logičan slijed događaja nakon konstantnog pada prodaje i profita. U odnosu na prošlu godinu prihod je pao za 55,5 posto, a prodaja za 46,7 posto.

HTC je, kada se Android kao platforma tek razvijao, bio na vrhuncu. Njihov HTC Desire bio je jedan od najpopularnijih telefona na toj platformi. No iz godine u godinu je sve više padao i sada, čini se, doživio potpuni krah. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije