Pronađeni dokazi o velikoj crnoj rupi koja luta našom galaksijom

Radiosarajevo.ba
Pronađeni dokazi o velikoj crnoj rupi koja luta našom galaksijom
Foto: New Atlas / Ilustracija
Crne rupe je teško pronaći, osim ako se aktivno hrane ili sudaraju, obzirom na to da ne odašilju elektromagnetsko zračenje, piše Scicence alert.

To je zbog toga što elektromagnetsko zračenje ne može postići brzinu oslobađanja izvan događajnog horizonta, pa su crne rupe našim metodama otkrivanja nevidljive kada ne rade nešto uočljivo.

Ipak, znamo da postoje crne rupe zvjezdane mase do oko 100 puta veće mase od Sunca, i supermasivne crne rupe mase od oko 100 hiljada puta Sunčeve mase. Između tih dviju krajnosti, međutim, nameće se jedno pitanje. Iako su se pojavljivali dokazi koji indirektno potvrđuju postojanje tih rupa, njihovo postojanje tek treba utvrditi.

U članku objavljenom na arXivu, koji stručnjaci još moraju pregledati, astronomi Nacionalnog astronomskog opservatorija u Japanu (NAOJ) opisali su dokae koji ukazuju na jednu od tih ''zvijeri'' kako se kreće oko 20 svjetlosnih godina od centra Mliječne staze.

Koristeći radio-teleskop ALMA, japanski astronomi pronašli su struje molekularnog plina koje kruže oko nečega što se čini nevidljivim masivnim objektom.

"Kad sam prvi put provjerio ALMA podatke bio sam jako uzbuđen jer je promatrani plin pokazivao očigledne orbitalne pokrete koji snažno ukazuju na nevidlji masivni objekt koji se skriva", rekao je za New Scientist astrofizičar Shuya Takekawa iz NAOJ-a, prenosi Denvnik.hr.

Slični kompkatni oblaci velike brzine promatrani su kao posljedica sudara oblaka supernova, ali objekt nazvan HCN–0.009–0.044 ne pokazuje ni oblik ni uzorak ekspanzije koji su povezani s takvim sudarima. I prethodna su NAOJ-ova istraživanja, s koautorom ovog istraživanja, taj objekt već identificirala kao moguću crnu rupu.

Osim što potencijalno otkriva srednjemasivnu crnu rupu, istraživanje ukazuje na ono što bi moglo postati nova metoda otkrivanja neaktivnih crnih rupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije