Procurili snimci nasljednika Aligatora, ruski borbeni helikopter jurit će 700 km/h

Radiosarajevo.ba
Procurili snimci nasljednika Aligatora, ruski borbeni helikopter jurit će 700 km/h
Foto: Profimedia / Ka-52 Helikopter

Da konstruktorski ured Kamov priprema novu letjelicu, doznalo se ovih dana sasvim slučajno nakon što je u javnost procurio nacrt one koja bi trebala naslijediti nedavno modernizirani Ka-52M, model koji se od svog prethodnika razlikuje kvalitetnijim napadno-navigacijskim sistem, protuelektroničkim kompleksom zaštite helikoptera i znatno većom nosivošću ubojitih sredstava.

Budući ruski napadački helikopter dizajnerski poprilično podsjeća na već poznatu platformu koja krasi porodicu helikoptera s dizajnerskim potpisom kompanije Kamov, pišu ruski mediji, a riječ je o koaksijalno postavljenim helikopterskim elisama koje se nalaze jedna iznad druge.

Pored toga, piše Russia Beyond The Headlines, budući napadački helikopter krasit će bočno raspoređena "avionska krila" na koja se mogu postavljati razna ubojita sredstva te ostala savremena oprema.

Kotači helikoptera moći će se uvlačiti u trup, a posada će, sjedeći jedan pored drugog, biti raspoređena kao i kod prethodnika.

Pored vojne verzije helikoptera, planirano je konstruiranje civilne verzije za prijevoz putnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije