Prije 25 godina poslana je prva SMS poruka

Radiosarajevo.ba
Prije 25 godina poslana je prva SMS poruka
Na današnji dan, prije 25 godina, poslana je prva poruka s mobilnog telefona, a njen autor - britanski stručnjak za softver Neil Papworth - kaže da, kada je poslao prvi SMS nije imao predstavu da je riječ o "monumentalnom događaju".

U SMS-u poslanom 3. decembra 1992. godine pisalo je "Sretan Božić", a Papworth, koji sada živi u Kanadi, ispričao je za rusku agenciju Tass da mu je u vrijeme kada je radio za kompaniju Sema grup u Velikoj Britaniji dodijeljen SMS projekat koji je rađen u partnerstvu sa jednim od njihovih klijenata, kompanijom Vodafon.

Prema riječima Neila Papwortha, svrha projekta bila je da omogući korisnicima da imaju samo jedan uređaj kod sebe, a ne da nose telefon za pozive i pager za tekstualne poruke.

"Čuo sam da su neki ljudi navikli da nose dva uređaja, telefon i pager, i da će im ova tehnologija omogućiti da sa sobom nose samo jedan uređaj, telefon", objašnjava Papworth.

Britanski stručnjak za softver istakao je da se, nakon što su završili testiranje unutar kompanije, dobrovoljno prijavio da bude dio tima koji će otići u kancelariju Vodafona, instalirati softver i pomoći im da ga testiraju.

Poslije nekoliko mjeseci testiranja, od njega je, dodao je, traženo da pošalje prvu poruku i dokaže da servis radi.

Papworth je rekao da tada nije imao predstavu da je to bio "monumentalni događaj", kao što to sada znamo.

"Samo sam mislio da je to bio još jedan dan u kancelariji! Kada je došlo vrijeme, ukucao sam broj mobilnog telefona prijemnika i poruku 'Sretan Božić' u računar i poslao je. Historija je promijenjena!“, ispričao je Papworth.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije