Priča o Borgwardu (4. dio): Novo rođenje i prelazak u ruke Kineza (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Priča o Borgwardu (4. dio): Novo rođenje i prelazak u ruke Kineza (FOTO+VIDEO)
/ Borgward BX6 TS

Christian Borgward, unuk Carl F.W. Borgwarda, zajedno sa svojim poslovnim partnerom Karlheinz L. Knösseom, obnovio je 21. maja 2008. u Luzernu firmu Borgward AG. Nova firma formirala je tim inžinjera koji je dobio zadatak razvoja palete inovativnih modela na tragu stare slave marke Borgward. 

Za šefa dizajna postavljen je Norvežanin Einar J. Hareide koji je, između ostalog, odgovoran za izgled Mercedesa E-klase sa četiri okrugla "oka", a dugo je radio i u Saabu. Christian Borgward je u isto vrijeme uradio važan korak zaštitom starog imena Borgward. 

Nova-stara firma Borgward AG navela je kao cilj razvoj, proizvodnju i komercijalizaciju automobila, čamaca i zrakoplova.

Međutim, pokazalo se da riječ o prevelikom zalogaju za malu firmu pa su u martu 2014. prava na komercijalno korištenje imena Borgward prodata kineskoj kompaniji Beiqi Foton Motor. Foton je odmah saopćio da će već 2015. na tržište lansirati automobile po imenu Borgward. 

U maju prošle godine Christian Borgward osnovao je Borgward Group AG sa sjedištem u Stuttgartu kao europsku centralnu kompanije. 

Na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu u septembru 2015. javnosti je predstavljen Borgward BX7, SUV čija proizvodnja treba početi u Kini do kraja prve polovine ove godine. 

BX7 je luksuzni SUV koji treba konkurirati europskim i japanskim premium proizvodima što potvrđuje i moderna tehnika. Tako će kupci moći birati između 2,0 litarskog turbobenzinca (224 KS) i hibridne verzije ukupne snage 400 konja koja će se zadovoljavati sa svega 2,3 litra goriva na 100 km. 

Ovih dana, na ženevskom sajmu, paletu su upotpunili kompaktni crossover BX5 te studija crossover-coupea BX6 TS. Ime Borgward je definitivno izvučeno iz zaborava.

Više slika novih modela Borgwarda pogledajte u galeriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije