Prevarant ukrao 100 miliona dolara od Googlea i Facebooka

Radiosarajevo.ba
Prevarant ukrao 100 miliona dolara od Googlea i Facebooka
Foto: NPR / Evaldas na sudu

Evaldas Rimasauskas (50) iz Litvanije izjasnio se krivim za online prevaru, krađu identiteta i pranje novca, te je priznao da je u periodu od 2013. do 2015. od Googlea i Facebooka ukrao milione dolara.

Rimasauskas je ukrao 99 miliona američkih dolara (171 milion KM), no priznao je da je ukrao samo polovinu novca.

Prevara se odvijala na način da je Rimasauskas ovim tech gigantima slao lažne račune za proizvode koje nikad nisu kupili, ali su ih svejedno platili. Također je lažirao mailove da izgledaju kao da ih šalju čelnici korporacija, no niko nije provjerio da li se mailove i računi poklapaju sa internim narudžbama.

Rimasauskas je vodio kompaniju koja je kontrolirala nekoliko računa u bankama u Latviji i Kipru. On i još nekoliko neimenovanih saučesnika pretvarali su se da su predstavnici Quanta Computer, hardware kompanije iz Taiwana s kojom posluju i Facebook i Google.

Google je eventualno uočio prevaru i prijavio ju je vlastima, a Rimasauskas je izručen SAD-u 2017. godine.

"Uočili smo tu prevaru i odmah obavijestili vlasti. Vratili smo dio fondova i sretni smo što je slučaj riješen", saopćili su iz Googlea.

Rimasauskas je priznao krađu samo 50 miliona dolara, a niko ne zna gdje je ostatak novca.

Litvanac se suočava s kaznom od 30 godina, a kazna će mu biti izrečena 29. jula ove godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije