Povratak u prošlost: NASA u svemir želi letjeti raketama na nuklearni pogon

Radiosarajevo.ba
Povratak u prošlost: NASA u svemir želi letjeti raketama na nuklearni pogon
Uslijed zahuktavanja svemirske trke koju potiču privatne kompanije poput Muskovog SpaceX-a, NASA je iz arhiva povukla tehnološko rješenje iz pedesetih koje bi let u svemir dodatno pojeftinilo.

Novo partnerstvo između NASA-e i BWXT Nuclear Energy Inc. ponovno je pokrenulo rad na davno zapostavljenom planu NERVA, raketama pokretanim nukleranim pogonom.

Ideja za rakete na nuklearni pogon prvi put je nastala tokom ere Hladnog rata, kada su svi mislili da atomska energija predstavlja rješenje za sve probleme na svijetu.

Za razliku od današnjih svemirskih letjelica koje pri letu u svemir troše ogromne količine goriva, atomske rakete koriste nuklearnu fisiju čestica, najčešće uranovih, kako bi stvarali energiju.

Ove atomske rakete u sebi imaju nuklearni reaktor koji zagrijava goriva poput tekućeg vodika. Tekući vodik se nakon zagrijavanja proširi i ispuhuje kroz mlažnjak te raketu pogoni prema svemiru.

Ideja o atomskim raketama zamrla je tokom sedamdesetih, nakon što su naučnici shvatili da radijacija može ugroziti zdravlje astronauta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije