Povratak u prošlost: iPhone je „pretvorio“ u legendarni iPod

Radiosarajevo.ba
Povratak u prošlost: iPhone je „pretvorio“ u legendarni iPod
Foto: Screenshot / iPhone je „pretvorio“ u legendarni iPod

Legendarni iPod bio je prepoznatljiv po svom točkiću preko kojeg smo mogli upravljati muzikom i uživati u hiljadama pjesama u pokretu. A sada, kad je on već davno dio prošlosti, jedan developer odlučio ga je „vratiti“ u život tako što je odlučio napraviti aplikaciju koja će u potpunosti oponašati rad iPoda Classic.

Tako je tu i poznati „klik“ kod pritiska na točkić, a aplikaciju je spojio sa „Cover Flow“ prikazom muzičkih albuma.

Elvin Hu je student dizajna u New Yorku, a za Verge je ispričao kako je sve krenulo jer je imao rad oko razvoja iPoda. Aplikacija je još u izradi, a Hu je rekao kako je bio obožavatelj Appleovih proizvoda od djetinjstva. Kaže da je izgled sistema iPhonea crtao po kutijama još kao dječak, a dodaje da su Appleovi, ali i neki drugi proizvodi (poput Zunea ili Windowsa Viste) utjecali na to da se bavi dizajnom.

Nada se da će cijeli projekt biti gotov do kraja godine, ali nije siguran kako će na sve to reagirati Apple koji će morati odobriti to.

„Vjerujem da imaju legitimnih razloga da ne dozvole moju aplikaciju (patenti i drugi razlozi)“, rekao je i dodao da će, ako se to i dogodi, možda cijeli projekt objaviti kao otvoreni projekt zbog online reakcije.

Cijeli projekt pohvalio mu je i Tony Faddell, slavni inženjer i čovjek kojeg nazivaju „ocem iPoda“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije