Postaje jezivo: Funkcija Facebooka koja je uznemirila mnoge

Radiosarajevo.ba
Postaje jezivo: Funkcija Facebooka koja je uznemirila mnoge
Facebook / Ilustracija
Društvena mreža Facebook može da prisluškuje svoje korisnike putem njihovih pametnih mobilnih telefona, otkriva Kelly Burns, profesorica masovnih komunikacija na univezitetu na Floridi.

Aplikacija ove društvene mreže može da sakuplja sve podatke sa vašeg mobilnog telefona, uključujući kontakte, fotografije, dokumenta...ali takođe ima opciju da pomoću mikrofona prikuplja i audio-materijal, čak i kada ne razgovarate. Tako da, ukoliko sjedite u kafiću i ćaskate sa prijateljima dok vam telefon stoji na stolu, budite sigurni da Fejsbuk ima mogućnost da čuje o čemu u tom trenutku pričate.

Iz Fejsbuka kažu da je tačno da aplikacija ima tu mogućnost, ali samo kao način da sazna interesovanja korisnika u pogledu filmova i muzike, kako bi ima kasnije na toj društvenoj mreži ponudila sadržaj koji bi mogao da im bude zanimljiv. U prevodu, da servira oglase.

Priča o prisluškivanju postala je aktuelna kada je sve više ljudi primetilo da im se na Fejsbuku pojavljuju oglasi za prodaju baš onih stvari o kojima su nedavno pričali, prenosi britanski "Independent".

Britanski list kontaktirao je sedište Fejsbuka, a PR ove kompanije rekao je sljedeće:

"Tačno je da Facebook može da sakuplja audio-podatke pomoću mikrofona na smartfonima, ali te informacije ni u kom slučaju ne koristi za serviranje oglasa baziranim na interesovanjima korisnika, demografskim i ostalim faktorima", prenosi Blic.

Takođe, Facebook je eksplicitno na svom sajtu naveo da "ne snima razgovore", ali da "koristi audio snimke kako bi identifikovao šta se događa oko telefona". Ova funkcija navodno služi kako biste lakše postavljali stvari na vaš profil, prostom identifikacijom zvuka Fejsbuk bi automatski objavio na vašem statusu šta trenutno slušate ili gledate. Ipak, ova funkcija uznemirila je mnoge, uključujući i Burns.

Za sada, ova opcija Facebooka navodno je omogućena samo u SAD. Inače, društvena mreža se na udaru zbog ove opcije našla još 2014. godine, kada je na kritike zbog prevelikog zadiranja u privatnost odgovorila da su tvrdnje da "telefon uvijek sluša" preterane i netačne. U jeku novih saznanja, ispostavilo se da te optužbe ipak nisu daleko od istine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije