Popularne meme fotografije će potpuno nestati

Radiosarajevo.ba
Popularne meme fotografije će potpuno nestati
Da li možete da zamislite život bez internet mema?

Europski parlament nedavno je donio novi zakon o autorskim pravima, koji može izazvati postepen nestanak ove vrste viralnog sadržaja.

Kako piše britanski "Independent", članovi europskog parlamenta nedavno su glasali za kontroverzne članove 11 i 13.

Član 13 postavlja smjernice za tehnološke platforme, a cilj je da se provjeri sve ono šta objavljujete na internetu kako se ne bi prekršilo bilo kakvo autorsko pravo, piše B92.net.

Prema tome, društveni mediji i tehnološke kompanije će imati zadatak da prate sve internet sadržaje.

Međutim, šta ako meme koji ste upravo objavili sadrži materijal zaštićen autorskim pravima u obliku video snimka, pjesme ili screenshota?

Prema novim pravilima koja "prisiljavaju internet kompanije da uvedu stroge nove automatske provjere kroz koje sadržaj mora da prođe prije nego što se objavli na platformama poput Twittera i Facebooka", vaš meme će se smatrati kršenjem autorskih prava i bit će kažnjivo.

Upravo zbog toga, svjetski mediji pišu o ovom zakonu, postavljajući pitanje da li će nestati popularne meme fotografije koje se dijele na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije