Sead Smailagić iz Tuzle najbolji u polufinalu takmičenja Dabar Informatičar

Radiosarajevo.ba
Sead Smailagić iz Tuzle najbolji u polufinalu takmičenja Dabar Informatičar
Polufinale Dabar Informatičar takmičenja je održano u subotu, 9. juna, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu uz učešće 67 takmičara i u prisustvu svojih nastavnika i profesora kao pratilaca.

Tokom pet mjeseci ovi učenici su se takmičili u četiri izborna kruga u okviru četiri jakosne grupe i samo oni najbolji su imali priliku učestvovati na polufinalnom takmičenju. Učenici su radili zadatke odgovarajuće težine pokazujući svoju znanja, vještine i talenat za rješavanje zadataka pomoću računara.

Čak ni na ovom nivou, iako su učenici izabrani, po svojim rezultatim, kao najbolji među više od 1.600 svojih vršnjaka nije bilo neophodno imati znanje nekog programskog jezika. Tokom takmičenja koje je trajalo dva sata najbolje rezultate je pokazao učenik Sead Smailagić iz Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla u pratnji profesora Alena Nuhića.

Nakon takmičenja učesnici su imali priliku da se druže i razmjenjuju svoja iskustva i znanja iz informatike kao nauke ali I kao mogućeg budućeg zanimanja. Prigodnim rječima kao i stručnim predavanjima učenicima su se obratili stručnjaci iz industrije, s naučno-obrazovnih ustanova kao i takmičari s međunarodnih olimpijada. Haris Palalija je u ime Bit alianse, bez čije nesebične pomoći ne bi bilo moguće održavanje cijelog niza takmičenja tokom cijele godine, govorio o aktivnostima Bit alianse I na koji način organizacija pomaže rad sa učenicima u školama.

Belmira Hadžiabdić je prigodnim predavanjem pojasnila mladim talentima na koji način se informatika koristi u svakodnevnom radu Federalnog zavoda za statitiku, koji su problemi I izazovi sa kojima se ta institucija suočava prilikom obrade zaista velike količine podataka s kojima raspolaže.

Tarik Namas, docent na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, je govorio o vrstama signala i na koji način se signali obrađuju i koriste pomoću u nauci i tehnologiji. Muamer Parić, kao dvostruki BH olimpijac, je govorio o svojim iskustvima s takmičenja, načinima pripreme za takmičenja I ukazao na moguće dalje puteve razvoja učesnika takmičenja. Predstavnik Nesa sistema, sponzora prigodne zakuske i osvježenja tokom takmičenja, je prikazao kao i gdje je moguće, već sada u Bosni I Hercegovini, uspješno koristiti nove tehnologije zasnovane na Internetu stvari (Internet of Things).

Dabar Informatičar izazov je prvi put održan u Litvaniji 2004 i od tada se održava svake godien u više od 50 zemalja svijeta a od prije dvije godine i u Bosni i Hercegovini. Izazov ima za cilj promociju Informatike u svakodnevnom životu, ali i predstavi Informatiku kao naučnu disciplinu najmlađima. Za Dabar Informatičar izazov nije potrebno nikakvo predznanje iz informatike.

Ponuđeni zadaci na popularan način objašnjavaju, približavaju pa na kraju i testiraju znanja i vještine učesnika iz različitih oblasti informatike kao što su informacija i njena reprezentacija, algoritamsko i kompjutaciono razmišljanje, korištenja aplikacija, strukture podataka, logičke zagonetke i igre, informatika i društvo. Svi ovi zadaci su pristupačni svim učenicima, dobrim i manje dobrim, onim talentovanim i onima koji jednostavno samo žele naučiti nešto novo.

Osnovni cilj je promocija informatike kao nauke i svi učesnici će se prije svega zabaviti, naučiti nešto novo i možda se pokazati i istaći među svojim vršnjacima. Izazov se organizira za učenike osnovnih škola počev od trećeg razreda sve do maturanata u srednjim školama i ima različite nivoe za različite uzraste. Treba ipak naglasiti da su zadaci u ovoj završnoj fazi takmičenja izazovni pa ponekad I teški I potrebno je veliko umjeće I dobra ideja kako bi se uspješno rješavali.

Na osnovnom Dabar Informatičar izazovu, održanom u novembru mjesecu prošle godine učešće je uzelo malo manje od 5.000 učenika iz sedamdesetak osnovnih i srednjih škola. Njih malo više od 1.600 je nastavilo saozbiljnim, ali uvijek zabavnim zadacima u periodu od februara ove godine pa sve do sada kroz seriju od četiri izborna takmičenja. Više o rezultatima, učesnicima, programu Dabar informatičar izazova kao i izbornim i finalnim takmičenjima se može vidjeti na stranici finale2017.dabar-informaticar.ba.

Treba reći da je najbolje rezultate u kategoriji osmih razreda postigao učenik Luka Nedimović iz OŠ Sveti Sava iz Novog Grada, u kategoriji devetih razreda najbolji rezultat je imao učenik Eldar Buzadžić iz OŠ Hasan Kikić iz Gračanice. Učenik Haris Beglerović iz Srednje Elektrotehničke škole iz Mostara je postigao najbolje rezultate medju najmlađim učenicima srednjih škola. U starosnim grupama za druge, treće i četvrte razrede srednjih škola najbolje rezultate su imali učenici iz Elektrotehničke škole iz Tuzle, Elmin Softić, Sead Smailagić i Eldar Hidanović. Iako nijedna učenica nije postigla najbolji rezultat u svojoj kategorij ukupuno pet učenica je ostvarilo plasman na jedno od prva tri mjesta u svojoj kategoriji.

Fondacija Talentium, uz nesebičnu podršku BIT alianse, organizira dodatnih šest krugova takmičenja sa ciljem dalje popularizacije informatike i promovisanja najboljih učenika osnovnih i srednjih škola. Neki od njih će se kroz vježbe i dodatna takmičenja usavršavati i voditi ka usvajanju takmičarskih vještina i znanja.

Ove smotre znanja postepeno sve više postaju prava takmičenja sa zadacima programerskog i algoritamskog tipa.

Veliko finale za one najbolje birajući među njima pobjednike ukupnog takmičenja će se održati 7. jula ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije