Počeo sudar naše s drugom galaksijom, stvorile se i nove zvijezde?!

Radiosarajevo.ba
Počeo sudar naše s drugom galaksijom, stvorile se i nove zvijezde?!
Foto: NASA / Ilustracija

Kada čujemo za sudar naše galaksije Mliječne staze s nekom drugom, odmah pomislimo da se radi o Andromedi; velikoj spiralnoj galaksiji koja bi se s našom trebala sudariti za nekih četiri milijarde godina.

No, to nije jedina galaksija koja će doživjeti sraz s Mliječnim putem. Magellanovi oblaci, odnosno dvije nepravilne patuljaste galaksije koje orbitiraju oko naše, već su nam se počele približavati te izgleda da je u određenom smislu započeo sudar između naše galaksije te Velikog i Malog Magellanovog oblaka. Naime, zbog posljedica tog sudara već se rađaju nove zvijezde.

Prvi znakovi sudara

Astronomi već od 1960-ih godina promatraju dugačak trag plina koji se proteže iz Magellanovih oblaka, a koji nazivamo Magellanov potok. Taj trag plina proteže se kroz galaktički južni pol Mliječne staze.

Magellanovi oblaci trebali bi se u pravom smislu te riječi sudariti s našom galaksijom za nekoliko milijardi godina, ali prema najnovijim podacima koje su 8. januara astronomi predstavili na skupu Američkog astronomskog društva (AAS) u Honoluluu, čini se da su se već sada pojavili prvi znakovi kolizije.

Naime, prilikom spajanja galaksija obično se stvaraju nove zvijezde, a astronomi su nedavno na periferiji naše galaksije, u blizini Magellanovog potoka, uočili mladi zvjezdani skup. Na tom predjelu se inače nalaze najstarije zvijezde naše galaksije, a stručnjaci su otkrili kako su zvijezde ovoga skupa sastavljene od materijala iz Magellanovog oblaka.

Drugim riječima, sudar našeg Mliječnog puta s Magellanovim oblakom je već započeo.

Čeka nas pravi spektakl

Podsjetimo, tek su nedavno naučnici shvatili kolika je Veliki Magellanov oblak (LMC) prijetnja našoj galaksiji.

Prema istraživanju koje je u januaru 2019. objavljeno u naučnom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Veliki Magellanov oblak zasigurno će se sudariti s našom galaksijom, i to mnogo prije nego što smo mislili. Do tog otkrića naučnici su došli nakon što su izradili kompjuterske simulacije kretanja LMC-a. Umjesto da na sigurnoj udaljenosti kruži oko naše Mliječne staze, kao što to čine druge slične galaksije, Veliki Magellanov oblak će se nakon nekog vremena sudariti s njom.

Naučnici procjenjuju da je LMC trenutno od nas udaljen oko 163.000 svjetlosnih godina i da se udaljava brzinom od 400 kilometara u sekundi. No simulacije astrofizičara sa Sveučilišta Durham pokazuju da će Veliki Magellanov oblak u jednom trenutku usporiti, okrenuti se prema nama i sudariti se s našom galaksijom. Sudar bi se trebao dogoditi za oko 2,5 milijardi godina.

U slučaju da čovječanstvo preživi toliko dugo, čeka ga pravi spektakl.

Postoji vjerojatnost da će se prilikom sudara aktivirati crna rupa u središtu naše galaksije i početi gutati sve što se nalazi oko nje uvećavajući se deset puta. Naučnici smatraju da će tada doći do “veličanstvenog svemirskog vatrometa“.

“Dok se bude hranila okolnim plinom, crna rupa će izbacivati velike mlazove radijacije“, rekao je voditelj istraživanja, kozmolog Marius Cautun. “Mada ti mlazovi neće utjecati na nas, postoji mala vjerojatnost (1-3%) da će prilikom sudara dviju galaksija naš Sunčev sistem biti izbačen u međuzvjezdani prostor“, dodao je.

Naučnici sumnjaju da će se prilikom stapanja Mliječne staze i LMC-ja međusobno sudariti zvijezde ili planeti, no nadolazeća galaksija s više od 250 milijardi sunaca (zvijezda) ipak će napraviti nered unutar naše Mliječne staze, smatra astrofizičar Carlos Frenk sa Sveučilišta Durham.

“Sve će se poremetiti unutar naše galaksije, a Sunčev sistem bi mogao biti izbačen u vanjski svemir. U slučaju da se to dogodi, sumnjam da će naši potomci, ako ih tada uopće bude, to moći preživjeti“, objasnio je, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije