Počelo je: Facebook u Švicarskoj zatražio korištenje vlastite kriptovalute

Radiosarajevo.ba
Počelo je: Facebook u Švicarskoj zatražio korištenje vlastite kriptovalute
Foto: EPA-EFE / Facebook

Pokretači libre, Facebook i njegovi partneri, zatražili su dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sistemu plaćanja, saopćio je u srijedu finansijski regulator FINMA, napominjući da bi širina planiranih usluga tražila veći nadzor.

Vodeća svjetska društvena mreža Facebook najavila je u junu uvođenje digitalne valute libre u sklopu širenja poslovanja u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja.

Facebook je udružio snage s 28 partnera, uključujući MasterCard, Visu, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom.

Globalni finansijski dužnosnici u međuvremenu su pokrenuli temeljite analize tih planova.

"Zbog izdavanja platnih žetona libre, usluge planirane u skopu projekta Libra nedvojbeno bi nadišle okvir samog platnog sistema”, što znači da će podlijegati i dodatnim zahtjevima, saopćili su u srijedu iz švicarske FINMA-e.

Ti zahtjevi uključit će rezerviranje kapitala za kreditne, tržišne i poslovne rizike, te poštivanje propisa kojima se regulira rizik koncentracije i likvidnost, kao i upravljanje rezervama, saopćeno je.

Nadzor širokog raspona usluga koje libra nudi bazirat će se na načelu "isti rizici, isti pravila", poručuju iz FINMA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije