Pametni grad: Bill Gates u Arizoni gradi tehnološko čudo

Radiosarajevo.ba
Pametni grad: Bill Gates u Arizoni gradi tehnološko čudo
EPA / Arhiv
Suosnivač Microsofta kupio je u američkoj saveznoj državi Arizoni zemljište vrijedno 80 miliona dolara na kojem planira podići svoj grad.

Belmont Partners, kompanija za trgovinu nekretninama u vlasništvu Billa Gatesa, nedavno je kupila ogromnu parcelu zemlje u Arizonu za 80 miliona američkih dolara. 

IT milijarder na zemljištu u Tonopahi, osamdesetak kilometara zapadno od grada Phoenixa, veličine 10,1 hiljade hektara namjerava podići pametni grad kojeg će nazvati Belmont. 

Bit će to zajednica koja gleda u budućnost, s komunikacijskom i drugom infrastrukturom koje će počivati na najnovijim tehnologijama, osmišljenim temeljem visokobrzinskih digitalnih mreža, podatkovnih centara, novih tehnologija proizvodnje i modela distribucije, autonomnih vozila i samostalnih logističkih čvorišta, navedeno je u saopćenju za javnost Belmont Partnersa.

Ideja je preobraziti "sirov, prazan prostor u sa svrhom podignut rubni grad s modelom prilagodljive infrastrukture". Navodno će imati prostor za 80 hiljada stambenih jedinica, 190 hektara za javne škole te više od 320 hektara za kancelarije, trgovine i druge poslovne prostore.

Novi grad nalazit će se u blizini nedavno otvorene brze ceste Interstate-11, čija bi trasa trebala prolaziti kroz sam grad i nastavljati dalje prema Las Vegasu.

Nije poznato kad bi trebao biti sagrađen, javlja Fox News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije