Ovo je razlog zašto je Facebook plave boje

Radiosarajevo.ba
Ovo je razlog zašto je Facebook plave boje
Razlog je vrlo jednostavan: zato što je Mark Zuckerberg daltonist za crveno-zelene nijanse. To znači da Mark najbolje precipira plavu boju, kao što je i sam jednom prilikom izjavio: "Plava je najbogatija boja za mene, ja vidim sve nijanse plave."

Zanimljivo je da postoje neka sjajna naučna objašnjenja kako boje zapravo podsvjesno utječu na naše odluke. Naposlijetku, vid je najjače razvijeno čulo kod većine ljudi. Čak 90 posto procjene kod odabiranja određenih proizvoda temelji se upravo na bojama.

Dakle, kako boje stvarno utječu na nas i kako marketing iskorištava te činjenice u praksi? Neka od najpoznatijih istraživanja pokazuju nam kako boje same po sebi u biti imaju snažan utjecaj na naše odluke.

Ponekad, samo na temelju boje i oblika možete pogoditi koji se brend ili kompanija krije iza toga. Upravo zato velike korporacije, kao što je Facebook, s razlogom stavljaju određene boje na svoj logo, imajući uvijek na umu da svaka boja predstavlja određeno emocionalno stanje u ljudskom mozgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije