Otkriven Banksy? Naučne metode navodno pokazale o kome se radi

Radiosarajevo.ba
Otkriven Banksy? Naučne metode navodno pokazale o kome se radi

Britanski naučnici koristili su geografsko profiliranje u studiji koja podupire teoriju o identitetu nedostižnog uličnog umjetnika Banksyja

Koristeći kombinacije matematike, kriminologije i geografskog profiliranja za sigurnosno kopiranje naučnici tvrde da su otkrili ko je tajanstveni ulični umjetnik Banksy, piše Guardian

Naučnici na Queen Mary sveučilištu u Londonu kazali su da je obrazac prema kojem su se pojavljivala Banksyjeva djela pokazao da je riječ o umjetniku Robinu Gunninghamu.

Gunninghama je list Daily Mail imenovao kao Banksyja u 2008. godini, a četiri godine ranije list Evening Standard je tvrdio isto. 

Banksy je zahvaljujući politički tematskim djelima ulične umjetnosti postao slavna osoba iako pravi identitet nikad nije utvrđen. 

Geografsko profiliranje je tehnika koja se koristi u područjima iz kriminologije za proučavanje obrazaca zaraznih bolesti.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Spacial Science, analiziralo je niz lokacija na kojima je Banksy ostavio svoja djela, i to u Londonu i Bristolu i povezalo ih s domovima osoba osumnjičenih da su Banksy, što je dovelo do zaključka o mogućem identitetu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije