Otkriće uzbudilo naučnike: Da li je ovo dokaz o životu na Marsu?

Radiosarajevo.ba
Otkriće uzbudilo naučnike: Da li je ovo dokaz o životu na Marsu?
Foto: NASA / Curiosity već 7 godina istražuje

Ako ljudi ikada otkriju život na Marsu, upravo ovako bi moglo početi - s vanrednom vijesti o čudesnom otkriću daleko od Zemlje.

Ove subote, naučnom zajednicom odjeknula je vijest New York Timesa s naslovom: "Mars je eruptirao veliku količinu metana. Ovo je znak mogućeg života na Crvenoj planeti."

NASA je ubrzo nakon vijesti izdala saopćenje, u kojem su priznali da su zaista otkrili ovo i naglasili da je ovo najveća količina metana koju je ikad registrirao rover Curiosity, koji Marsom šeće već sedam godina. No, nakon toga, više se nisu oglasili.

Kako su doznali američki mediji od naučnika koji su u timu Curiosity, ova vijest još uvijek nije trebala biti puštena u javnost. Baš zbog potencijalnog značenja iste...

Jer, iako ovo može biti znak da na Marsu ima života, ipak i druge stvari mogu proizvoditi metan, a NASA istinski vjeruje da je ovaj drugi odgovor u pitanju.

Nakon decenija istraživanja, činjenica je da nismo pronašli jasan dokaz da na Marsu postoji život, ali pojedini naučnici tvrde da život postoji ispod površine, u formi sišućnih organizama. I tu dolazimo do odgovora na pitanje - zašto je vijest o metanu tako široko odjeknula naučnom zajednicom. Naime, na Zemlji, mikrobi "pumpaju" prirodni plin - metan u atmosferu planete, a možda se upravo tako nešto događa i na Marsu. 

Metan ne ostaje zauvijek u atmosferi Marsa, molekule plina razbija radijacija Sunca u periodu od nekoliko stotina godina i zato je ovo otkriće rovera tako zanimljivo. Ako metana ima sad u atmosferi Marsa, znači da se tamo našao nedavno, a to što smo ga otkrili navodi da je na Marsu nešto živo i svako malo "obnavlja" prisustvo plina u atmosferi

Ili pak metan proizvode interakcije stijena i vode - metan možda postoji duboko ispod površine Marsa, gdje rezervoari drevne vode udaraju u sedimente stijena, pa metan 'bježi' u atmosferu kroz pukotinu u zemlji. 

Tačan odgovor još uvijek ne znamo, a dobit ćemo ga jednog dana kada na Mars pošaljemo mašineriju koja će izbušiti duboku rupu u tlo Marsa, uzeti primjerke i poslati ih kući, na Zemlju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije