Opasni prevaranti: Čuvajte se nepoznatih i zavodljivih djevojaka s Facebooka

Radiosarajevo.ba
Opasni prevaranti: Čuvajte se nepoznatih i zavodljivih djevojaka s Facebooka
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Trebalo je dosta vremena dok su neki internetski korisnici shvatili kako su investitori iz Nigerije koji žele prebaciti milione dolara na vaš račun, odnosno mailovi u kojima vas neko obavještava da ste dobili novac na nagradnoj igri u kojoj nikada niste niti sudjelovali lažni, a od tada su prevaranti svoje akcije prebacili s mailova na društvene mreže.

Jedan od oblika takvih prevara na Facebooku uključuje lažne profile atraktivnih žena koje šalju poruke i zavodes muškarce na ovoj mreži, a nakon što ih uvjere da su stvarne (što često nije tako teško), pokušavaju iskoristiti njihovu naivnost za neku vrstu prevara.

Jednu od takvih prevara otkrili su sigurnosni stručnjaci iz Avasta – prevarant ili prevaranti su napravili najmanje tri lažna profila žena čije su slike ukrali s interneta, a kako bi ostavili dojam stvarnih profila, na njima su postavili njihove slike s društvom te su ostavljali poruke na Facebookovom timelineu kako bi se stekao dojam kako te osobe komuniciraju s prijateljima. 

S ovakvih profila prevaranti kontaktiraju brojne muškarce, a s onima s kojima uspostave kontakt i zadobiju njihovo povjerenje, ubrzo počinju flertovati – na isti način na koji je sumnjiv dobitak na nagradnoj igri na kojoj nikada niste sudjelovali, tako je itekako sumnjivo da vam se odjednom javi nepoznata cura s Facebooka i odmah vas počne zavoditi.

Takve stvari, koliko god izgledale uzbudljivo, ukazuju na potencijalnu prevaru – ili se neko samo želi našaliti ili ima druge, puno opasnije namjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije