Oglasili se iz FaceAppa i otkrili da li naše slike šalju u Rusiju

Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz FaceAppa i otkrili da li naše slike šalju u Rusiju
Twitter / Čini se da nova aplikacija čuva mračnu tajnu: Jeste li čitali uvjete korištenja?

Nakon što je svijet okružila priča da popularna aplikacija za "starenje" prikuplja podatke svojih korisnika, zadržava pravo njihova korištenja i šalje ih u Rusiju koja je navodni vlasnik aplikacije, stigao je i demantij.

Stižu drastične promjene na Instagram: Sprema li se kraj influenserima?

Naime, popularni FaceApp ne koristi fotografije korisnika te ih ne šalje u Rusiju kako bi ih tamo koristili za različite svrhe, tako barem stoji u istraživanju koje prenosi Forbes.

Čini se da nova aplikacija čuva mračnu tajnu: Jeste li čitali uvjete korištenja?

Nakon što se pojavila 2017. godine, aplikacija je privukla milione korisnika koji su poludjeli za filtrom koji će vas postarati i prikazati vam kako bi izgledali u zlatnim godinama, prenosi RTL.

Samo jedan Tweet bio je dovoljan da napravi globalnu pomutnju i paniku koja se širi. Naime, internetom se proširila informacija kako aplikacija zadržava sve vaše podatke, fotografije, ime i prezime, spol.. I koristi ih u brojne svrhe.

Još veća panika je nastala kada se pojavila informacija da je FaceApp zapravo u ruskom vlasništvu i da sva prava na podatke korisnika zdržavaju upravo Rusi.

FBI će ispitati aplikaciju FaceApp

No, ispostavilo se kako je ovo samo još jedna dezinformacija koja se proširila internetom. Istraživač pod pseudonimom Elliot Alderson i sam je skinuo aplikaciju i istražio koliko istine ima u informacijama koje su se kao munja proširile internetom i stvorie globalnu paniku.

Francuski cyber stručnjak istraživajući aplikaciju spoznao je da FaceApp uzima samo one fotografije koje obrađujemo, tj. na kojima se transformiramo.

Šta se desi kad fotografije bh. političara "provučete" kroz Face App

Osnivač Yaroslav Goncahrov izjavio je za Forbes da nema nikakve opasnosti za korisnike te da se njihovi podaci kao ni fotografije ne šalju nikamo pa ni u Rusiju. "Nema govora o tome da se koriste fotografije i podaci koji se nalaze na vašem telefonu, mi tome nemamo pristup, imamo pristup samo onim fotografijama koje se provlače kroz filtere aplikacije", govori Goncharov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije