Odiseja na Marsu: Stigla nova fotka s Crvene planete

Radiosarajevo.ba
Odiseja na Marsu: Stigla nova fotka s Crvene planete
Foto: NASA / Nova fotka s Crvene planete

Sinoć je počela nova ljudska odiseja na Marsu, kada je NASA-ina sonda InSight uspješno sletjela na Mars.

NASA uspješno spustila sondu “InSight” na Mars

Sonda je opremljena nizom instrumenata kojima će kopati i istraživati tlo Marsa. Senzore će moći zabiti i do 5 metara u dubinu Crvenog planeta. Podsjetimo, InSight je prvi čovjekov pokušaj da direktno prouči unutrašnje slojeve neke druge planete. InSight će proučavati i seizmičke aktivnosti Marsa, popularno nazvani "marsotres", a kopat će rupe dubine do pet metara.

Jutros rano, po našem vremenu, InSight je poslao novu fotku svojoj kući, a Zemljani su vidjeli kako su njegovi solarni paneli uspješno otvoreni i prikupljaju sunčevu svjetlost. Ovo znači da se baterije mogu puniti, pa je NASA-ina ekipa dodatno odahnula, kazao je Tom Hoffman, projekt menadžer InSighta. 

Otkrio je da sonda danas počinju prve operacije na površini te prva faza postavljanja instrumentata. Sljedeći korak bit će namještanje robotske ruke i upotreba kamere da se snimi površina kako bi inžinjeri odlučili gdje da tačno postave instrumente. Proći će onda dva do tri mjeseca prije nego što instrumenti počnu kopati i slati pdoatke. 

U međuvremenu, InSight će koristiti svoje senzore i magnetometar da prikuplja podatke s lokacije na kojoj je sletio i koja mu je novi dom - Elysium Planitia.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije