Nova prevara u svijetu mobilnih telefona: Zašto nam se baterija prazni "kao luda"

Radiosarajevo.ba
Nova prevara u svijetu mobilnih telefona: Zašto nam se baterija prazni "kao luda"
Foto: LINK group / Ilustracija

Veliki broj ljudi danas je postao ovisan o ekranima – svakih nekoliko minuta provjeravaju svoje mobilne uređaje te uz konstantno surfanje internetom, slušanje glazbe, igranje videoigara, gledanje YouTubea i slično, baterija na telefonima ne može dugo trajati i često možemo biti sretni ako preživi jedan radni dan.

Kako bi produžili trajanje baterije, korisnici isključuju lokacijske usluge i pozadinske procese te se koriste raznim trikovima za smanjenje potrošnje baterije, no u nekim slučajevima stvari nisu pod njihovom kontrolom i, što god naprave, baterija se prazni brže nego inače.

Ove sedmice otkrivena je prevara s videooglasima koja je bila jedan od razloga zbog kojih je nekim korisnicima vrijeme autonomije baterije naglo smanjeno – problem se nalazi u skrivenim videooglasima koji se konstantno reproduciraju na telefonima bez znanja korisnika, javlja Zimo.co.

Takvi su oglasi distribuirani putem Twitterove platforme za oglašavanje MoPub u određenim aplikacijama za Androide, a kako je pokazala istraga, za njih osim korisnika nisu znali niti developeri tih aplikacija, niti zaposlenici Twittera.

Videooglasi prikazivali su se u pozadini klasičnih bannera – takve oglase korisnici nisu vidjeli (zato ih nisu niti mogli zaustaviti), a osim što su utjecali na bateriju i internetski promet, izvlačili su novac i od oglašivača jer je oglašivačka mreža te oglase registrirala kao pregledane. Broj aplikacija u kojima su se prikazivali takvi oglasi, kao i broj korisnika koji je imao i još ima problema s takvim oglasima, trenutačno nije poznat.

Provedena istraga pokazala je i glavnog krivca za prevaru – izraelsku oglašivačku kompaniju Aniview koja je postavila lažne bannere u kojima su skriveni pozadinski videooglasi (iako se istom praksom navodno služe i neke druge oglašivačke kompanije). No zanimljivo, i Izraelci tvrde da su žrtve istih prevaranata te su, kako je u razgovoru za medije rekao izvršni direktor kompanije Alon Carmal, prevaranti uspjeli ubaciti videozapise u njihov kod. O ovom problemu obaviješteni su još u veljači te od tada pokušavaju riješiti stvar i ukloniti sporne videozapise sa svoje mreže.

Carmal je napomenuo kako se oni bore protiv prevaranata i smatra da se njegovu kompaniju ne može okriviti za nezakonit način korištenja njihove platforme, piše Bljesak.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije