Nevjerovatno otkriće: Astronomi uočili "signal života" na Veneri!

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće: Astronomi uočili "signal života" na Veneri!
Foto: NASA / Venera

Visoko u toksičnoj atmosferi planete Venere, astronomi sa Zemlje uočili su znakove mogućeg života, navodi se u vanrednoj vijesti koju je upravo objavio The New York Times. 

Ukoliko bi ovo otkriće bilo potvrđeno dodatnim teleskopskim posmatranjima i, eventualno, budućim svemirskim misijama, pogled većine naučnika odjednom će biti usmjeren samo na jedno mjesto - najsvjetliju tačku na našem noćnom nebu.

Venera, nazvana po rimskoj boginji ljepote, "prži" se na temperaturama od više stotina stepeni i ogrnuta je oblacima koji sadrže kapljice korozivne sumporne kiseline. Upravo iz ovih razloga, malo ko se fokusirao na ovu kamenu planetu kao mjesto gdje bi mogli naći život. 

No, astronomi, čije je otkriće objavljeno danas, na tragu su nečeg spektakularnog. Logično, nisu prikupljali primjerke mikroba na Veneri niti su fotografirali iste, ali su, uz pomoć moćnih teleskopta, detektirali hemijski spoj fosfinu gustoj atmosferi ove planete. 

Nakon detaljne analize, jedini zaključak do kojeg su došli - šta je izvor fosfina - jeste da je na Veneri nešto živo. 

Neki istraživači dovode u pitanje ovu hipotezu i umjesto toga sugeriraju da bi plin mogao biti rezultat neobjašnjivih atmosferskih ili geoloških procesa na planetu koji je i dalje tajanstven. No, otkriće će također potaknuti neke planetarne naučnike da se zapitaju da li su ljudi u potrazi za vanzemaljcima prelako odbacili planet koji je nekada mogao biti sličniji Zemlji od bilo kojeg drugog svijeta u našem Sunčevom sistemu.

"Ovo je zapanjujući i 'nenadan' nalaz", rekla je Sara Seager, planetarna naučnica s Massachusetts Institute of Technology i autorica članaka (jedan objavljen u Nature Astronomy, a drugi poslan časopisu Astrobiology). "Ovo će definitivno potaknuti još istraživanja o mogućnosti života na Veneri."

"Znamo da je to izvanredno otkriće", rekla je Clara Sousa-Silva, molekularna astrofizičarka s Univerziteta Harvard čije se istraživanje usredotočilo na fosfin, i još jedna od autorica. 

Sarah Stewart Johnson, planetarna znanstvenica i voditeljica laboratorija Johnson Biosignatures Lab s Univerziteta Georgetown koja nije sudjelovala u radu, rekla je: "U posljednje vrijeme puno se bruji o fosfinu kao plinu za znakove života na egzoplanetama", misleći na potragu za životom na svjetovima koji kruže oko drugih zvijezda. "Kako je super pronaći ga na Veneri."

Dodala je: „NASA je Veneru toliko dugo ignorirala. To je stvarno šteta. "

Da li je ovo prvo otkriće u historiji čovječanstva u kojem smo otkrili vanzemaljsku biosferu - i to na planeti koji zovu Zemljinim blizancem - ostaje da se potvrdi dodatnim istraživanjem!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije