Naučnik upozorio: Ovi eksperimenti u fizici mogli bi uništiti našu planetu

Radiosarajevo.ba
Naučnik upozorio: Ovi eksperimenti u fizici mogli bi uništiti našu planetu
Foto: Huanqiu / Sudarač čestica CERN

Profesor Lord Martin Rees upozorio je svijet o najgorim mogućim scenarijima koji se mogu desiti tokom eksperimenata u akceleratorima čestica (kao što je onaj u CERN-u) i koji bi, ako se dogode, mogli značiti kraj za Zemlju kakvu poznajemo.

Kako je naveo u svojoj novoj knjizi On The Future: Prospects for Humanity (O budućnosti: Izgledi čovječanstva), ukoliko bi neki eksperiment krenuo loše mogla bi se formirati crna rupa ili bi Zemlja mogla biti pretvorna u hipergustu sferu prečnika od samo sto metara.

Profesor podsjeća da akceleratori sudaraju čestice pri nevjerovatno velikim brzinama i posmatraju šta se događa nakon toga.

I dok su sudarači odgovorni za nevjerovatna naučna dostignuća u razumijevanju svemira, predstavljaju i veliki rizik, govori profesor Rees. 

"Mogla bi se formirati crna rupa i usisati sve oko sebe. Druga jeziva mogućnost je da se kvarkovi pretvore u zbijene objekte koji se nazivaju strangeleti.  Prema pojedinim hipotezama, strangeleti bi, poput zaraze, mogli pretvoriti sve što dodirnu u novu formu materijei pretvoriti Zemlju u hipergustu sferu koja bi imala prečnik od 100 metara. 

Treći način kako bi sudarači mogli uništiti Zemlju, jeste uništenje samog prostora. Naime, prazan prostor, koji fizičari zovu vakum, mnogo je više od "ničega". To je arena za sve što se događa. U njemu ima latentne snage svih sila i čestica koje formiraju fizički svijet. Naš vakum mogao bi postati nestabilan, a pojedini spekuliraju da bi se koncetrirana energija kada se čestice sudare mogla pokrenuti fazu tranzicije koja bi mogla "pocijepati" ono što drži svemir na okupu. Bila bi ovo kozmička katastrofa", piše profesor. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije