Naučnici koji tragaju za vanzemaljcima otkrili čudan signal u "susjedstvu"

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici koji tragaju za vanzemaljcima otkrili čudan signal u "susjedstvu"
Foto: ESA / Orbita Proxime Centauri

Astronomi koji stoje iza najopsežnijeg dosadašnjeg traganja za vanzemaljskim životom istražuju intrigantnu emisiju radio talasa koja je, čini se, došla iz smjera Proxime Centaurija, najbliže zvijezde našem Suncu.

Uski snop radio talasa uhvatio je tokom 30 sati promatranja teleskop Parkes u Australiji u aprilu i maju prošle godine, doznaje Guardian. Analiza snopa traje već neko vrijeme, a naučnici još nisu identificirali "krivca".

Nije prvi put da su astronomi u ovom projektu opazili neobične eksplozije radio talasa, ali sve se to do sada pripisivalo "ljudskim" ili prirodnim smetnjama.

Snop koji je dolazio iz smjera Proxime Centaurija, crvene patuljaste zvijezde udaljene 4,2 svjetlosne godine od Zemlje, nije nikad uočen otkako je posmatramo.

"Ovo je prvi ozbiljni kandidat od 'Wow!' signala”, rekli su astronomi.

Da podsjetimo, "Wow!" je bio kratkotrajni uskopojasni radio signal koji je 1977. uočio SETI, institut koji traga za vanzemaljcima. Neobični signal, koji je svoje ime dobio nakon što je astronom Jerry Ehman napisao" Wow!" pored podataka, nikada nije razjašnjen.

"Izgleda da je šansa da ovo bude umjetni signal zapanjujuća", rekao je Lewis Dartnell, astrobiolog i profesor naučne komunikacije s Univerziteta Westminster. „Da tamo postoji inteligentan život, on bi se gotovo sigurno proširio puno šire po galaksiji. Šanse da su jedine dvije civilizacije u cijeloj galaksiji susjedne, među 400 milijardi zvijezda, apsolutno šire granice racionalnosti. "

Iako preslaba da bi se mogla vidjeti golim okom, Proxima Centauri već dugo je pod intenzivnim nadzorom astronoma. Poznato je da najmanje dva planeta kruže oko zvijezde. Jedan je plinski div, a za drugog se vjeruje da je stjenovit svijet, oko 17 posto masivniji od Zemlje.

Poznat kao Proxima b, planet kruži oko svoje zvijezde svakih 11 dana i leži u takozvanoj "nastanjivoj zoni", u kojoj je temperatura odgovarajuća za protok i udruživanje vode. Ipak, Proxima b je toliko blizu matične zvijezde da je "plimno zaključana", poput Mjeseca na Zemlji. Jedna je strana vječni dan, a druga u vječnoj tami.

"Teško je zamisliti kako na ovakvom mjestu možete imati stabilan klimatski sistem i sve stvari koje trebate dobiti od bakterija, sve do inteligentnih oblika životinjskog svijeta", dodao je Dartnell.

"Ali, volio bih da mi se dokaže da nisam u pravu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije