Naučnici istražuju: Ovih pet simptoma možda najavljuje "dugotrajni COVID"

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici istražuju: Ovih pet simptoma možda najavljuje "dugotrajni COVID"
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Za grupu oboljelih od koronavirusa koji pate od tzv. "dugotrajnog COVID-a", početak simptoma početak je izuzetno duge i teške bitke.

Mnogi pacijenti s COVID-om protiv bolesti se bore mjesecima, a doktori su ovo stanje nazvali "dugotrajni COVID".

Te je osobe teško proučavati jer mnogi nisu dobili odgovarajuću dijagnozu zbog nedostatka testiranja ili abnormalne prirode simptoma. Neki možda jednostavno ne prijavljuju dugotrajno stanje bolesti, što istraživačima otežava praćenje. No, preliminarne studije počinju polako utvrđivati rane simptome koji pokazuju da se pacijent neće odmah oporaviti od COVID-a.

Nedavno istraživanje King's Collegea u Londonu, koje, istaknimo ipak, još uvijek čeka recenziju, ispitalo je više od 4.000 pacijenata s koronavirusom širom Švedske, Velike Britanije i SAD-a tražeći od njih da svoje simptome zabilježe u aplikaciji.

Oko 20 posto izjavilo je da se i nakon četiri sedmice još uvijek ne osjećaju bolje - prag na kojem istraživači bilježe slučaj dugotrajnog COVID-a. Osam sedmica kasnije, 190 pacijenata i dalje je imalo simptome. A, 12 sedmica kasnije, gotovo 100 pacijenata reklo je da se još nisu oporavili.

Pacijenti koji su iskusili više od pet simptoma tokom prve sedmice bolesti imali su znatno veću vjerojatnost da će razviti dugotrajni COVID, pokazalo je ovo istraživanje.  Istraživači su također identificirali pet simptoma koji su predviđali slučaj dugog COVID-a više od ostalih: umor, glavobolja, otežano disanje, promukli glas i bolovi u mišićima ili tijelu. 

"Važno je da znanje koje smo stekli od prvog vala u pandemiji koristimo kako bismo smanjili dugoročni utjecaj drugog", rekla je dr. Claire Steves, starija autorica studije, u izjavi. "Zahvaljujući dosadašnjoj marljivoj prijavi naših suradnika, ovo bi istraživanje već moglo utrti put preventivnim strategijama i strategijama liječenja dugotrajnog COVID-a."

Gotovo 98 posto pacijenata s dugotrajnim COVID-om u studiji je prijavilo umor, dok je 91 posto prijavilo glavobolju.

"Znamo da je umor ogromna komponenta, pa mi je zaista drago što su njihova istraživanja to uhvatila", rekla je za Business Insider Natalie Lambert, izvanredna profesorica medicine s Univerziteta Indiana koja nije bila uključena u studiju.

Dob, spol i BMI također mogu predvidjeti dugotrajne slučajeve COVID

Prema studiji King's Collegea daleko najsnažniji prediktor slučaja dugog COVID-a bila je dob. Oko 22 posto pacijenata u dobi od 70 i više godina prijavilo je dugotrajne simptome, u poređenju s deset posto ljudi u dobi od 18 do 49 godina.

Sudionici s višim indeksom tjelesne mase (BMI) također će možda razviti dugotrajni COVID.

Iako spol nije bio toliko jak prediktor slučaja dugotrajnog COVID-a, utvrđeno je da će žene u mlađim dobnim grupama vjerojatnije patiti od ovog ishoda nego muškarci. Oko 15 posto žena u istraživanju imalo je dugotrajne simptome u usporedbi s gotovo 10 posto muškaraca.

To je otkriće neočekivano, jer su muškarci u prosjeku osjetljiviji na teške ishode COVID-19 od žena. Naučnici nisu točno utvrdili zašto, ali studije su pokazale da žene mogu razviti snažniju reakciju T-stanica ili brži imunološki odgovor na virus.

Lambert je zaključila kako moramo još više pratiti pacijenet koji nisu u bolnici, one koji nemaju simptome, kako bi bolje shvatili efekte virusa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije