NASA vam nudi 30.000 KM da ležite u krevetu: Ovo su uvjeti za posao

Radiosarajevo.ba
NASA vam nudi 30.000 KM da ležite u krevetu: Ovo su uvjeti za posao
Foto: Twitter / Ilustracija

Pomisao na to da bi vam neko platio 14.000 funti (nešto više od 32.000 KM) da ostanete u krevetu zvuči predobro da bi bilo istinito, ali upravo to sada nudi NASA.

Svemirska agencija regrutira sudionike za svoje istraživanje umjetne gravitacije, koje će testirati učinak bestežinskoga stanja na ljudsko tijelo.

“Rezultati studije pomoći će naučnicima u razvoju učinkovitijih protumjera ili preventivnih mjera kako astronauti u svemirskim stanicama ne bi morali većinu dana provesti igrajući neki sport”, objasnili su iz NASA-e.

Iako svota od 14.000 funti zvuči uistinu primamljivo, eksperiment koji će trajati 89 dana prilično je brutalan.

Tokom 60 dana, sudionici će ležati isključivo u krevetu nagnutom šest stepeni naglavačke. To znači da će sve vaše regularne aktivnosti, poput tuširanja i odlazaka na WC morati biti u ležećem položaju. I ne očekujte da ćete grickati kokice i gledati filmove tokom testiranja.

“Da bi sudionici unosili dovoljno tekućine i hranjivih tvari u organizam, prehrana je standardizirana. Skupina nutricionista brine se za prehranu sudionika. Svaka se količina hrane precizno važe u gram, kako se ne biste udebljali, a kako biste dobili sve što vaše tijelo treba”, kazali su iz NASA-e.

Sudionici će također morati provesti 30 minuta dnevno u “ljudskoj centrifugi, koja generira umjetnu gravitaciju i distribuira tekućine natrag u tijelo. Nije poznato kako se to sve osjeća, ali velike su šanse da će vam biti mučno.

NASA trenutno traži zdrave ženske volonterke u dobi od 24 do 55 godina.

Ako ispunjavate ove kriterije, a svota od 14.000 funti vam još uvijek zvuči vrijednom svih navedenih uvjeta, prijaviti se možete OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije