NASA traži pomoć: Imate li ideju kako riješiti astronaute smeća?

Radiosarajevo.ba
NASA traži pomoć: Imate li ideju kako riješiti astronaute smeća?
Foto: Profimedia / Ilustracija
Američka svemirska agencija NASA traži ideje kako se riješiti tona i tona smeća koje će iza sebe ostaviti astronauti u budućim svemirskim misijama.

Uslovi koje sistemi sažimanja i obrade otpada (Trash Compaction and Processing Systems, TCPS) trebaju zadovoljavati navedeni su u dokumentu objavljenom putem programa Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP).

Sistem tako, između ostalog, mora ponuditi način sažimanja otpada u oblik pogodan za dugotrajnu pohranu te način obrade otpada kako bi se smanjili zdravstveni rizici, kao i načine upravljanja otpadnim plinovima i tekućinama. Konačni cilj je omogućiti svemirske misije koje se ne moraju oslanjati na opskrbu sa Zemlje kako bi postale održivijima i jeftinijima.

U NASA-i već rade na razvoju vlastitih rješenja za problem zbirnjavanja otpada u svemiru, poput primjerice pretvaranja smeća u plin, a istraživali su i mogućnosti prikupljanja vode iz smeća.

Za 24. juli je zakazan sastanak s industrijskim partnerima, tokom kojeg će NASA pojasniti šta tačno treba i traži.

Rok za predaju službenih ponuda je 22. august. Privatne kompanije moraju sudjelovati s mininalno deset posto sredstava potrebnih za finansiranje razvoja rješenja.

Odabrana rješenja bit će testirana na Međunarodnoj svemirskoj stanici tokom idućih deset godina, piše Digital Trends.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije