NASA priprema 17-godišnjakinju da bude prva osoba koja će ići na Mars

Radiosarajevo.ba
NASA priprema 17-godišnjakinju da bude prva osoba koja će ići na Mars
NASA / Alyssa Carson
Alyssa Carson je 17-godišnjakinja iz Sjedinjenih Američkih Država koja je već počela s obukom za astronautkinju. I ne samo to, ona već vježba da postane prva osoba koja će koračati Marsom.

Plan je da 2033, kada Alyssa bude imala 32 godine, posjeti Crvenu planetu, na kojoj će uzgajati hranu, provoditi naučne eksperimente i tražiti znakove živote u periodu od dvije ili tri godine.

Prema pisanju američkih videa, njena fascinacija svemirom počela je kada je imala samo tri godine, kada je gledala crtani film o Marsu: "Počela sam samo gledati snimke o Marsu, o tome kako su roveri sletili na ovu planetu. Imala sam ogromnu mapu Marsa u svojoj sobi i teleskop kroz koji bi gledala u svemir".

Prvi svemirski kamp, Alyssa je posjetila kada je imala samo sedam godina - u posljednjih deset godina 18 puta je posjetila ovaj kamp.

Kada je napunila 12 godina, postala je prva osoba koja je boravila u sva tri NASA-ina svemirska kampa: u Alabami, u Kanadu i u Izmiru, u Turskoj.

Iako ne može aplicirati da postane astronautkinja dok ne napuni 18 godina, NASA već intenzivno radi s djevojčicom kako bi je pripremila za buduće misije i osigurala uspjeh.

O ovom čudu od djeteta se interesuju i osobe iz misija drugih svemirskih organizacija - SpaceX i MarsOne - planirajući da je i puno ranije pošalju na Crvenu planetu.

Alyssa danas vrijeme provodi obučavajući se o mikrogravitaciji i trenira pod vodom.

;

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije