NASA otkrila tajne snimke: Šta su ovo astronauti čuli u svemiru? (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
NASA otkrila tajne snimke: Šta su ovo astronauti čuli u svemiru? (VIDEO)

Zamislite da ste u svemiru i prolazite pored udaljene strane Mjeseca i čujete veoma čudan zvuk u vašim slušalicama, a znate da su svi zvuci koji dolaze sa Zemlje blokirani...šta bi pomislili i kako bi se osjećali?

Ekipa astronauta iz Apollo 10 misije, koja je boravila na Mjesecu upravo je ovo proživjela. Kako se tek doznalo iz dokumenata i snimaka s kojih je skinuta oznaka tajnosti, astronauti su bili potpuno šokirani kada su čulimisterioznu muziku.

Bila je to 1969. godina, dva mjeseca prije historijskog slijetanja na Mjesec, misije Apollo 11, kada su njihovi prethodnici ušli u lunarnu orbitu, na tzv. “tamnoj strani Mjeseca” i kada su svi kontakti sa Zemljom izgubljeni. Otprilike nekih sat vremena niko na Zemlji nije ih mogao čuti niti vidjeti.

Sve do prije neki dan, vjerovalo se da je misija tekla bez problema. No, sada su otkrivene snimke koje otkrivaju da se nešto vrlo čudno desilo ovim astronautima.

Na snimci se čuje čudna melodija, koja im počinje stizati putem radio prijemnika. Konverzacija članova misije ide ovako:

“Zvuči kao muzika iz dalekog svemira.”

“I ti čuješ ovo? Ovaj zvižduk? Whooooooooo!”

“Pa, ovo je sigurno jako, jako čudna muzika.”

Zvuk su čuli sve do trenutka dok nisu ponovo trebali uspostaviti kontakt sa Zemljom. Trenutak prije toga, ovako razgovaraju:

“Ovo je nevjerovatno, znaš li?!”

“Hoćemo li im reći?”

“Ne znam. Možda bi trebali razmisliti.”

Jedan od astronauta iz Apollo 15 misije Al Warden govori kako su ovi “svemirski šetači” znali kakve zvukove mogu očekivati: “Ako je njima ovo bilo čudno i ako je ovo snimljeno, onda se nešto sigurno desilo.”

“Ako ste iza Mjeseca i čujete čudan zvuk na radiju, a znate da ga nemožete čuti sa Zemlje, pa što pomisliti?”, pita se on i dodaje: “Imamo zabilježeno mnogo incidenata kada je ekipa u svemiru vidjela i čula stvari koje nisu prepoznali i, jednostavno, morate se zapitati... Pritom, ovo je zabilježeno, jer kada vam nešto neko priča po sjećanju, to je teško utvrditi, međutim, kada imamo dokaz, to je nešto sasvim drugačije.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije