NASA: Misteriozni objekt na Saturnovom mjesecu Titanu

Radiosarajevo.ba
NASA: Misteriozni objekt na Saturnovom mjesecu Titanu

Saturnov mjesec, Titan, nastavlja dokazivati da je jedno od najfascinantnijih objekata u Sunčevom sistemu. Pored toga što ima vremenski sistem sličan kao na našoj Zemlji, što možda ima podzemni okean, ovo je jedini objekat u Sistemu, izuzev naše planete, koji ima tečna 'tijela' na površini. U jednom od njegovih okeana, misteriozni objekat zbunjuje naučnike.

Riječ je o tzv. 'čarobnom otoku' kojeg je 2013. i 2014. snimila letjelica Cassini. Nalazi se u blizini obale najvećeg 'tečnog tijela' na Titanu, Ligeia Mare, i veličine je oko 260 kvadratnih kilometara.

No, 'otok' nije snimljen na radarskim snimcima iz 2007. i 2015, kao što se vidi iz informacije koju je NASA objavila jučer. Ovo sugerira da su Titanova 'mora', sačinjena od tečnih ugljikovodika kao što je metan, aktivna.

 

“Sada imamo potvrdu da ova mora nisu samo stajaće bare”, kazao je Jason Hofgartner iz NASA-ine laboratorije Jet Propulsion.

No, naučnici ne znaju zašto je objekat nekad vidljiv, a nekad ne. Najdominantnija teorija kaže da se valovi na Titanu kreću sporo. Drugi smatraju i da bi uzrok mogli biti mjehurići koji se uzdižu s dna, a pojedini i da se radi o objektu koji se uzdigao s dna, a onda ponovo potonuo.

Teorija o valovima je podržana činjenicom da sjeverna hemisfera Titana, gdje je more locirano, ulazi u ljeto (Titanova godina jednaka je 30 godina na Zemlji). Vjetrovi se povećavaju tokom ljeta, objašnjavaju, pa vjerovatno stvaraju i ove valove.

Sljedeće godine, Cassini će ponovo (posljednji put) snimati ovu regiju, prije nego što uđe u atmosferu Saturna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije