NASA-ina bespilotna letjelica prvi put poletjela bez pratnje

Radiosarajevo.ba
NASA-ina bespilotna letjelica prvi put poletjela bez pratnje
NASA / Ikhana
NASA-ina daljinski upravljana letjelica Ikhana, po prvi je put letjela u javnom zračnom prostoru. Male letjelice poput Ikhane su do danas pratile veće dronove kada bi letjele zračnim prostorom kojeg koriste komercijalni i privatni letovi.

Federalni ured za avijatiku je svemirskoj agenciji dao dozvolu isprobati nekoliko ključnih tehnologija koje razvijaju godinama.

Ukratko, naučnici su htjeli saznati kako će mala letjelica letjeti među većim avionima. Ikhana je pokusni let odradila praktički besprijekorno.

Mala letjelica je uzletjela iz vojne baze Edwards te je slijedeći propise provela vrijeme leteći na nekoliko različitih visina, s ciljem isprobavanja senzora koji udaljenom pilotu na tlu omogućuju koordinaciju sličnu onoj kada bi sjedio za upravljačem unutar same kabine.

U idealnim okolnostima ovaj uspješni pokus otvorit će vrata novim zadacima u civilnom sektoru, poput pomoći pri gašenju požara ili potrazi za izgubljenim osobama, pišu iz NASA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije