Napadnut poznati program CCleaner, u opasnosti milioni korisnika

Radiosarajevo.ba
Napadnut poznati program CCleaner, u opasnosti milioni korisnika
Hakeri su prošlog mjeseca napali jedan od najpoznatijih softvera za čišćenje elektronskih računala britanske tvrtke Piriform, čime su potencijalno mogli upravljati uređajima više od 2 miliona korisnika, javlja Reuters.

Zloćudni softver ubačen je u CCleaner koji se najčešće koristi na osobnim računalima i Android mobitelima, a s interneta se preuzme čak 5 miliona puta sedmično. Koristi se za čišćenje nepotrebnih programa i "kolačića".

Tvrtku Piriform kupila je tvrtka Avast sa sjedištem u Pragu, koja je jedna od najvećih svjetskih tvrtki za kompjutersku sigurnost. U trenutku kupnje Avast je naveo da CCleaner koristi 130 miliona ljudi.

Verzija CCleanera iz augusta uključivala je alate za daljinsku kontrolu, kojima bi se povezivala s neregistriranim web stranicama kako bi preuzimala neovlaštene programe.

Istražitelj Craig Williams izjavio je da se radilo o sofisticiranom napadu sličnom onome u junu, kada su pogođene kompanije koje su preuzele zaraženi ukrajinski softver: "Korisnici nisu nikako mogli primijetiti napad", rekao je Williams.

Glasnogovornica kompanije izjavila je da je zaraženu verziju CCleanera preuzelo 2,27 miliona, a CCleaner Clouda 5000 korisnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije