Najplaćeniji youtuber je DanTDM: Zaradio 16,5 miliona dolara ove godine

Radiosarajevo.ba
Najplaćeniji youtuber je DanTDM: Zaradio 16,5 miliona dolara ove godine
Kada čujete da je neko četiri noći za redom rasprodao karte za nastup u Sydney Opera Houseu i skoro oborio rekord za najbrže rasprodan nastup u povijesti pomislili biste kako je riječ o slavnom glumcu ili pjevaču.

No umjesto neke globalne zvijezde za koju svi znamo, u zgradi opere u Sydneyu svoje nastupe rasprodao je 26-godišnji Daniel Middleton, milionima obožavatelja poznatiji kao DanTDM. Ako vam i dalje nije jasno o kome se radi, niste jedini jer riječ o zvijezdi s YouTubea čiji su videozapisi na tom videoservisu pregledani više od jedanaest milijardi puta.

DanTDM videozapise počeo je snimati još dok je radio kao prodavač u Tescu te je najčešće snimao i objavljivao videa u kojima igra Minecraft i Pokemone. Dok će onim malo starijima to možda zvučati čudno, prijenosi videoigara uživo, odnosno gledanje snimljenih videa u kojima neko igra popularne igre i komentira ih iznimno su popularni među mladima koji provode brojne sate gledajući druge kako igraju. Danas je njegov kanal prepun brojnih kratkih zabavnih videa i skečeva koji su također namijenjeni mlađoj populaciji, a na temelju velike popularnosti, pregleda videozapisa i reklama, on je postao najplaćenija zvijezda YouTubea u 2017. godini.

Dok prošle godine nije bio niti među prvih deset najplaćenijih youtubera, ove je godine okrenuo nevjerovatnih 16,5 miliona dolara (najviše od svih youtubera u povijesti, barem prema podacima Forbesa) te je zauzeo prvo mjesto na Forbesovoj listi, prenosi Zimo. Prvih deset youtubera s ove liste od početka juna 2016. do početka juna ove godine zaradilo je nevjerovatnih 127 miliiona dolara, što je povećanje od 80 posto u odnosu na 70 miliona koliko je ta cifra iznosila godinu dana ranije.

Na Forbesu kažu kako su s vremenom najveće zvijezde ovog servisa postale još sofisticiranije kada je u pitanju marketing, na temelju kojeg dogovaraju velike turneje i nastupe, potpisuju ugovore s velikim brandovima, prodaju proizvode sa svojim logom i slično, a sve to rezultira povećanjem zarade.

Nakon DanDTM-a, na drugom mjestu među youtuberima koji su najviše zaradili nalazi se gamer Evan Fong (zaradio 15,5 miliona dolara), dok je prijašnja najveća zvijezda ovog videoservisa, nakon skandala s rasističkim izjavama, PewDiePie pao na šesto mjesto, no možemo pretpostaviti da je zadovoljan s 12 miliona dolara, koliko na Forbesu procjenjuju njegovu zaradu za ovu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije