Najbrži internet na svijetu izmjeren u Singapuru, BiH u "zlatnoj sredini"

Radiosarajevo.ba
Najbrži internet na svijetu izmjeren u Singapuru, BiH u "zlatnoj sredini"
Pixabay / Ilustracija
Najbrža prosječna brzina interneta na svijetu zabilježena je u Singapuru koji je, prema novom istraživanju grupe M-Lab, postao lider s brzinom od 55.13 Mbps, ispred Švedske i Tajvana.

Riječ je o istraživanju koje se oslanjalo na brzinu interneta određenu kroz više desetina hiljada testova, koja je i u praktičnom smislu pokazivala koliko je vremena u nekoj državi potrebno za skidanje filma u HD rezoluciji, teškog 7.5 GB, prenosi britanski Cable.co.uk.

Na ovoj ljestvici Bosna i Hercegovina zauzela je 61. mjesto, od ukupno 189. zemalja, što je uz prosječnu brzinu 7 Mbps svrstava u zlatnu svjetsku sredinu. Ipak, i dalje su brzine interneta u našoj državi najgore u odnosu na regiju, jer u odnosu na BiH sporiji internet imaju samo Crna Gora i Albanija, zbog čega bi skidanje filma od 7.5 GB kod nas potrajalo dva sata i 26 minuta.

Kada je riječ o regiji najbliži internet imaju korisnici u Mađarska (15.), Rumunija (18.), Slovenija (25.), Bugarska (27), Hrvatska (40.) i Srbija (41.).

Najsporiji internet na svijetu zabilježen je u Jemenu, gdje korisnici imaju prosječnu brzinu od 0.34 Mbps.

Inače, ovo istraživanje provedeno je na više od 63 miliona IP adresa, a trajalo je dvanaest mjeseci, sve do 10. maja 2017. godine. Istraživanje je pokazalo da 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je minimalna brzina koja može odgovoriti potrebama tipične porodice. Među 30 zemalja s najbržim internetom uglavnom su države Europe i Azije, dok je u Africi više od polovine zemalja s najslabijim performansama.

Kompletne rezultate istraživanja možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije