Musk: Prijetnje čovječanstvu su klimatske promjene i umjetna inteligencija

Radiosarajevo.ba
Musk: Prijetnje čovječanstvu su klimatske promjene i umjetna inteligencija
EPA / Elon Musk
Tehno vizionar Elon Musk ponovo je naglasio opasnosti koje nam nose razvoj umjetne inteligencije te klimatske promjene.

Koje su najveće prijetnje čovječanstvu? Odgovor na ovo pitanje Rolling Stoneu dao je tehno mag Elon Musk, svevši ga na dva faktora: klimatske promjene i umjetnu inteligenciju.

Malo je reći da se Musk razumije u prvu temu koje se dotakao – lani je kupio SolarCity te paralelno razvijao Tesla Powerwall sistem na solarnu energiju. Tako je struju doveo na cijeli jedan otok.

Njegova 'djeca' Tesla, Hyperloop, SpaceX i Boring Company sva imaju zajednički nazivnik u kreiranju pametnijih načina za proizvodnju struje.

"Klimatske promjene najveća su prijetnja s kojom se čovječanstvo ovog stoljeća suočava, uz umjetnu inteligeniju", kazao je Musk.

"Sve se sada svodi na zabavu i igre, dok neko ne izgubio oko", dodao je techno vizionar.

Muskovo mišljenje o umjetnoj inteligenciji malo koga iznenađuje, pogotovo nakon obračuna sa šefom Facebooka, Markom Zuckerbergom na ovu temu.

"Facebook, Google i Amazon imaju više informacija o vama nego što to možete zamisliti", kaže Musk, naglasivši veliki rizik koji sa sobom nosi takva koncentracija moći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije