Irkut MS-21 obavio prvi duži let: Bez problema 4.000 km za šest sati

J. M.
Irkut MS-21 obavio prvi duži let: Bez problema 4.000 km za šest sati
Avion Irkut MS-21 obavio je prvi dugački let od aerodroma fabrike aviona u Irkutsku do piste moskovskog istraživačkog instituta Gromov, objavilo je Ministarstvo industrije i trgovine Rusije.

"Prvi prototip aviona MS-21 300 obavio je pionirski dugački let bez ikakvih problema. Avion je letio šest sati i prešao više od 4.000 kilometara, na nadmorskoj visini od oko 10 hiljada metara", rekao je Denis Manturov, ministar industrije i trgovine Rusije.

Napomenuo je da postoje realne šanse da se novi ruski putnički avion natječe na globalnom tržištu, gdje bi mu konkurenti trebali biti Boeing-737 MAX i porodica Airbusovih Neo modela (319/320/321).

Pilot Roman Taskaeev koji je upravljao avionom, baš kao u maju prilikom prvog zvaničnog leta u blizini fabrike, objasnio je da sada slijede testiranja na jedinstvenoj pisti dužine 5,6 kilometara na Institutu Gromov.

"To je dvostruko duža pista od one u fabrici u Irkutsku i omogućit će nam testiramo različitre vanredne situacije kao što su kvar motora, hidrauličkog sistema i drugih ključnih mehanizama i sistemi). Ovo je jedna od najvažnijih faza testiranja letjelice", naglasio je Taskaev.

Irkut MS-21 bit će dostupan u dvije verzije: MS-21-300 (163-211 sjedišta) i skraćeni MS-21-200 (132-165 sjedišta). Kupci će moći birati i između ruskih motora Awiadwigatel i zapadnih Pratt&Whitney.

Osnovni model koštat će oko 70 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije