Mobiteli otrivaju životni stil njihovih vlasnika

Fena
Mobiteli otrivaju životni stil njihovih vlasnika
Pixabay / Ilustracija
Molekule pronađene na mobilnim telefonima otkrivaju zapanjujuću količinu podataka i daju uvid u zdravlje i životni stil njihovih vlasnika, uključujući lijekove koje koriste i koju hranu jedu.

Kalifornijski naučnici otkrili su tragove na 40 mobitela koje su testirali: od kofeina i začina do krema za kožu i antidepresiva.

Naučnici kažu kako mi ostavljamo tragove molekula, hemikalija i bakterija na svemu što dotaknemo te da to ne može spriječiti čak ni temeljito pranje ruku.

Koristeći se masenom spektrometrijom, tehnikom kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase i naboja, tim naučnika s University of California u San Diegu testirao je 500 uzoraka uzetih s mobitela i ruku 40 odraslih osoba.

Nakon toga su ih usporedili s molekulama identificiranim u bazi podataka i napravili su "profil životnog stila" svakog vlasnika mobitela.

"Analizirajući molekule koje su vlasnici ostavili na svojim telefonima, mogli smo reći je li ta osoba žena, kakvu kozmetiku koristi, boja li kosu, pije li kafu, voli li više pivo ili vino, voli li začinjenu hranu, liječi li se od depresije, koristi li kremu za sunčanje i repelente a time i provodi li puno vremena na otvorenom", kazala je dr. Amina Bouslimani koja je radila na studiji.

Za većinu molekula se smatra da se prenose s kože, ruku ili znoja na mobitel.

Ranije istraživanje istog tima pokazalo je da ljudi koji tri dana nisu prali ruke i dalje imaju puno tragova higijenskih i kozmetičkih proizvoda na svojoj koži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije