Misteriozna bolest koju COVID stvara kod djece sad se pojavljuje i kod odraslih

1
Radiosarajevo.ba
Misteriozna bolest koju COVID stvara kod djece sad se pojavljuje i kod odraslih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kao što smo već pisali, kod brojne djece koja obole od infekcije COVID-19 stvara se i još uvijek prilično nepoznata bolest MIS-C (kratica za sindrom kod djece) ili multisistemski upalni sindrom.

Nažalost, kako se doznaje iz novog izvještaja koji je objavio američki CDC, slično stanje počelo se pojavljivati i kod pojedinih odraslih osoba koje se zaraze novim sojem koronavirusa (SARS-CoV-2).

MIS-A (kratica za sindrom kod odraslih) je, dodajmo, teška bolest koja napada brojne ograne i uzrokuje višestruke upalne procese u tijelu. 

Za razliku od zaražene djece, kod kojih je MIS-a sve češći slučaj, kod odraslih se tek počela pojavljivati i dosad je zabilježeno nekih 27 slučajeva u SAD i Velikoj Britaniji.

Izvještaji o misterioznom upalnom sindromu kod djece prvi su se put pojavili u proljeće, a liječnici su to stanje nazvali MIS-C, odnosno "multisistemski upalni sindrom kod djece". Djeca s ovim sindromom, koji zahvaća više organa i često zahtijeva hospitalizaciju, mogu doživjeti vrućicu, bolove u trbuhu, povraćanje, proljev, bolove u vratu, osip, krvave oči i umor.

U SAD je od MIS-A oboljelo skoro 1000 djece, a 19 ih je preminulo.

Što se tiče sindroma kod odraslih, prvi slučajevi su zabilježeni tokom ljeta, a dogodili su se pacijentima koji imaju od 21 do 50 godina. 

Simptomi su slični kao kod djece, uključujući groznicu, probavne probleme, ali i osip. Također, pojedini su prijavili bolove u prsima i ubrzan rad srca. 

Od ovog broja, njih deset je završilo na intenzivnoj njezi, a dvije su osobe preminule

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije